En rutebuss blir vinket inn til siden i Skuteviken like over 22.30 lørdag kveld. To politibetjenter går inn og inspiserer bussen. I et sete ligger en tom ølboks. To dresskledde menn i setene bak strekker hendene raskt i været for å bevise sin uskyld. Politioverbetjent Øystein Frotaule ved Bergen sentrum politistasjon går videre bak i bussen. To unge jenter må gi fra seg en pose. Frotaule drar opp en åpnet flaske musserende hvitvin, tar en prat med de rødmende jentene før han heller ut innholdet utenfor bussen.

Stopper buss og taxi

Julebordsesongen er i full gang og politiet forberedte seg i går på horder av mer eller mindre berusede personer på vei inn i Bergen sentrum. 17 uniformerte politifolk var plassert på ulike kontrollposter på veiene. Der stoppet de rutebusser og maxitaxier for å kontrollere om passasjerene drakk alkohol. Også Bybanen fikk besøk av politiet.

— Det er første gang vi har en så omfattende kontroll, sier Frotaule.

Selv om det er ulovlig å drikke alkohol på offentlig transportmiddel, er det enkelte som ser ingen grunn til å avslutte vorspielet før de er fremme i byen.

— Vi ønsker ikke at passasjerene skal bruke disse transportmidlene som vorspiel. Der drikker de gjerne de siste enhetene som fører til at de ikke kommer inn på utestedene, at de ikke klarer å ta vare på seg selv eller som i verste fall kan føre til voldsepisoder, sier politioverbetjenten.

— Der drikker de kanskje også de siste enhetene som gjør at de kaster opp i taxien på vei hjem, og som dermed gjør at vi ikke får tømt byen så raskt som vi kunne, sier han.

Slapp uten bot

De to jentene i bussen ved Skuteviken slapp unna lovbruddet uten bot. Målet med aksjonen var ikke å skrive flest mulig bøter.

— Vi vil informere om at dette ikke er lov, selv om mange har lagt seg til vanen å drikke på offentlig transport, sier Frotaule.

Særlig i maxitaxiene bruker passasjerene å fortsette vorspielet, ifølge politioverbetjenten.

— Taxiselskapene forteller at det noen ganger er vanskelig å få folk til å forstå at de ikke har leid et festlokale på hjul hvor de kan drikke.

Frotaule forteller at skriver ut bøter nesten hver helg for drikking på offentlig sted.

— Men vi ser det litt an. De som får tilbudet om å tømme ut innholdet av flasken, men velger å tømme det i seg selv, får et forelegg i posten, sier han.

Flere aksjoner

Politiet planlegger flere slike kontroller av alkoholkonsum på offentlig transport.

— Vi vil opplyse folk om reglene, helle ut eventuell alkohol og ønske dem en god tur videre til byen, sier Bengt Angeltvedt, leder for patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Han mener politiets inngripen også vil være en fordel for sjåførene på busser og taxier.

— De har jo ofte en vanskelig arbeidssituasjon i helgene, med altfor fulle passasjerer og mye søl.

I tillegg til aksjonen mot vorspielbusser og taxier, stengte politiet enkelte gater slik at bare taxier fikk tilgang til de største drosjeholdeplassene. Tjenestemenn var også ute på patrulje for å besøke utesteder i forbindelse med "Stopp i tide"-prosjektet. Uniformerte politifolk besøkte utesteder for å lære bartendere å skjenke mindre og få utelivsløvene til å roe seg før det smeller.

SLUTT PÅ MOROEN: Øystein Frotaule finner en flaske musserende hvitvin gjemt i posen. Han snakker streng til de rødmende jentene, som denne gangen slipper bot. I tiden fremover blir det flere slike aksjoner mot drikking på offentlig transport, advarer politiet.
eirik brekke