Bergens Tidende besøkte vennegjengen under dens golfutflukt i 2002. Da var ikke Atle Karlsvik med. Han ble invitert med i det gode selskap i 2003 og 2004, og førte turene opp som tjenestereiser. Forsvarsledelsen og påtalemyndigheten mener det ikke var berettiget.

— De norske golfkameratene pleier å bo på et fast golfhotell ved Alicante, forklarte pensjonert admiral Einar Skorgen til BTs utsendte i 2002.

Besøkte flere baner

Med golfhotellet som base, besøkte de flere golfbaner i Alicante-området. Skorgen kjente hotelleieren, og bodde gratis. De andre deltakerne på turene måtte betale for seg på vanlig måte.

Alicante er ett av de mest kjente golfdistriktene i Spania. Forsvarsvennene pleide å dra dit tidlig i mars. Da var våren allerede kommet så langt at banene var perfekte.

Einar Skorgen, tidligere øverstkommanderende for Forsvaret i Nord-Norge, var en av initiativtakerne til de årlige golfutfluktene. I går forklarte han seg for retten.

- Ikke tjenestereise

— Var dette tjenestereiser? spurte aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen.

— Nei. Jeg gikk ut fra at også alle andre deltakere betraktet det på samme måte.

— Hva måtte til for at det kunne være en tjenestereise?

— Da måtte vedkommende være beordret til å dra dit av en overordnet.

Atle Karlsviks forsvarere mener han følte seg beordret til å delta av sin sjef, generalinspektør Kjell-Birger Olsen.

Forsvaret betalte premie

Einar Skorgen satte opp et våpenskjold som premie i admiralenes golfturnering. Karlsviks forsvarer, advokat Dag Steinfeld, spurte hvem som betalte den.

— Det var Forsvaret, svarte Skorgen.

— Hva kostet den, spurte Steinfeld.

— Mellom 300 og 500 kroner, sa Skorgen.

— Og her sitter Karlsvik tiltalt for å ha brukt hundre kroner på sin datter, bemerket Steinfeld tørt.

Siemens tok regninger

Også andre deltakere på golfturene forklarte seg i går. Blant disse var Hans Lødrup, tidligere administrerende direktør i Siemens. Han ble særlig spurt ut om han betalte noe for deltakerne under oppholdene. Politiet vurderer å starte etterforskning rundt dette.

— Jeg dekket en del av regningene på vegne av Siemens, men ikke alle. Jeg så på turen som relasjons- og nettverksbygging, forklarte den tidligere Siemens-sjefen.