— Hadde vi fortsatt oppover, kunne vi omkommet. For oss var det uaktuelt å gå videre, sier Ove Sjøstrøm.

I leiligheten hans i Bergen ligger fjellklatreutstyret fortsatt strødd rundt om. 43-åringen kom nettopp hjem fra alpeturen, der ett av målene var å nå toppen av Mont Blanc.

Siste del av turen mot fjelltoppen på 4810 meter begynte natt til mandag. Med i den norske gruppen var to andre bergensere, Heidi Lindebotten og Jens Rosendahl. De hadde med seg to norske guider, én av dem også fra Bergen.Gruppen skulle gå langs fjellsiden av Mont Maudit, nøyaktig samme rute hvor ni personer omkom i det massive snøskredet torsdag.

Skred mandag

— Da vi kom til toppen Mont Blanc du Tacul, like under Mont Maudit, ser vi at hodelyktene på klatrelagene over oss snur og beveger seg fort nedover. Det hadde gått et ras, forteller Sjøstrøm.

Derfor snudde den norske gruppen.

— Det var helt åpenbart at vi ikke kunne fortsette. Jeg synes det er rart at noen i det hele tatt fortsatte oppover Mont Maudit noen dager senere, sier Sjøstrøm.

Han mener det er naturlig å anta at gruppene som bega seg oppover fjellsiden torsdag kjente til skredet som hadde gått noen dager før.

— Alle fjellklatrerne som tar denne ruten, overnatter i en hytte på Cosmiques-ryggen. Betjeningen her er godt informert. Derfor ville det overrasket meg stort om guidene ikke kjente til skredet, sier han.

Også Heidi Lindebotten (23) er sjokkert over at det gikk personer bega seg ut på toppturen torsdag.

— Det er skremmende å tenke på at vi skulle opp der, men samtidig er jeg ikke overrasket over at skredet gikk. Det var dårlige forhold og det gikk et skred på samme sted noen dager før. Derfor er det overraskende at de likevel prøvde seg på turen, sier hun.

- Presser guidene

Mont Maudit er en populær rute for fjellklatrere på vei mot toppen av Mont Blanc. Den regnes som en av de vanskeligere veiene opp til Vest-Europas høyeste fjell. Sjøstrøm tror mange guider lar seg presse av ivrige turister til å fortsette, selv om forholdene ikke er trygge nok.

Mange er mest opptatt av å vise bilder av at de har vært der. Derfor legger de et veldig stort press på guidene. Ove Sjøstrøm

— Turistene er veldig topp-kåte. De har kanskje betalt mellom tyve og tretti tusen kroner for å nå toppen av Mont Blanc, og mange er mest opptatt av å vise bilder av at de har vært der. Derfor legger de et veldig stort press på guidene. Om guidene er litt svake da, så fortsetter de, sier han.

Sjøstrøm understreker at han opplever norske guider som de tryggeste.

— De er gode alpinister og har mye kunnskaper om snøforhold. Er det farlige forhold, lar de seg ikke presse, sier han.

Tre tyskere, tre briter, to spanjoler og en sveitser mistet livet da skredet rammet på over 4000 meters høyde torsdag. Ytterligere ni personer ble skadet. I går kom meldingen om at de fire savnede personene var funnet i live.

Til sammen 38 fjellklatrere var i fjellområdet. Den foreløpige etterforskningen tyder på at en av klatrerne kan ha sklidd og dermed utløst skredet.

LIKE BAK: I fjellsiden bak til venstre gikk snøraset torsdag som tok ni menneskeliv. Ove Sjøstrøm og den norske gruppen gikk ikke lenger enn til Mont Blanc du Tacul, hvor dette bildet er tatt.
PRIVAT
SNUDDE: Ove Sjøstrøm er nettopp kommet tilbake fra alpeferien i Frankrike. Han var ikke i tvil om at det var riktig å avbryte turen mot toppen av Mont Blanc mandag.
SILJE KATRINE ROBINSEN