• Det eneste som var igjen, var underbuksen min.

Den hyggelig hytteturen til Bergen og Hordaland Turlag sin hytte på Stavali, tok en uventet vending for Tor Glistrup. Natt til søndag dukket nemlig tyver opp på hytten.

Til tross for omkring 20 besøkende, klarte de uønskede gjestene å snike seg inn og ut av hytten helt ubemerket.

— Kan føre til krise

— Vi oppdaget det først i dag tidlig. Alle klærne jeg hadde hengt opp på tørkerommet var forsvunnet. Bare de nye underbuksene mine hang igjen, forteller Glistrup, som var på tur sammen med sin samboer Vibeke da tyveriet fant sted.

Han hadde både ulltrøyer og en jakke hengende på tørkerommet da tyvene slo til 1024 meter over havet. I ettertid priser han seg lykkelig over at buksen ikke ble hengt på samme sted.

— Jeg hadde bare en bukse, så i så fall måtte jeg gått den fem timer lange turen ned igjen i bare underbuksen, sier Glistrup.

Han forteller at tyveriet kanskje virker som en bagatell, men at det så langt til fjells kan få alvorlige konsekvenser for den som blir utsatt for slike tyverier.

— Når man er så langt til fjells og uten samband, så kan det bli krise. Det er kaldt, og i verste fall må man hentes av helikopter for å komme seg ned igjen, sier Glistrup.

Stakk av med fjellstøvler

Han var heller ikke den eneste som ble utsatt for tyveriet i hytten natt til søndag. For Gregorio Cifuentes kunne tyveriet blitt virkelig kritisk.

— Tyvene hadde stukket av med fjellstøvlene mine. Jeg kunne blitt stående der uten annet enn sokker på beina, forteller han.

Til alt hell fikk hadde en av de andre som overnattet på hytten et par joggesko han fikk låne. Selv om størrelsen var i minste laget, kom han seg ned fra hytten.

— Jeg var virkelig forbannet da jeg oppdaget at noen hadde tatt skoene. Jeg har aldri opplevd eller hørt om noe lignende tidligere. Hadde det ikke vært folk der som kunne låne meg sko, så måtte jeg jo ha ventet til det kom noen andre til hytten som kunne hentet fottøy til meg. Det kunne tatt flere dager, så egentlig har jeg jo vært kjempeheldig, sier Cifuentes.

- Helt utrolig

Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, har vært leder i Turlaget i fire år. Hun blir svært overrasket over hendelsen.

— Det er jo helt utrolig. Noe sånt har jeg aldri hørt om tidligere, sier Ødven.

Hun synes episoden er beklagelig, og håper de som har blitt utsatt for tyveriet tar kontakt med Turlaget.

— Da skal de få en god pris på nye turklær hos oss, som plaster på såret, sier lederen.

Kan ha sett tyvene

Glistrup tror han og samboeren kan ha sett et glimt av gjerningsmennene da de var på vei opp til hytten lørdags kveld. Men utover det har de ingen spor etter klestyvene.

— Vi så noen lommelykter foran oss, da vi var på vei oppover til hytta. Men de forsvant plutselig i løpet av turen. Vi tenkte ikke noe mer på det da, men det er mulig det var dem, og at de bare ventet på at folk skulle legge seg, sier Glistrup, som tror tyvene kan ha vært på utkikk etter å stjele mat fra hytten.

— Jeg har hørt om tyveri av mat fra Turlagets hytter tidligere, så det spørs om ikke det var grunnen til at de var der i utgangspunktet, tror Glistrup, som har anmeldt saken til politiet.