— Vi er der nede i området i forbindelse med prosjektet mot åpne russcener, sier operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt.

Litt før klokken 12 stilte politiet opp i Vågsbunnen og visiterte 40 personer.

Sluset gjennom smau

— De sperret av Hollendergaten i begge ender. Alle fikk beskjed om å stille seg opp, og så ble vi sluset gjennom Smalgangen. Det føltes som trakassering. Alle ble scannet for våpen, forteller Henning Martinsen.

Martinsen og en gruppe som har samlet seg utenfor Hallvardstuen forteller at flere personer ble ransaket og sjekket for våpen.

— Politiet er her jo hver dag, så det er ikke noe nytt. Men jeg har aldri opplevd full scanning før på denne måten. Det føles rett og slett som overgrep, sier Martinsen.

De mener mellom åtte og ti politifolk var med i aksjonen.

Fokus på våpen i rusmiljøet

Ifølge Kronen er det en spesiell innsatsgruppe som i dag har fokus på skadelige gjenstander som kniver og våpen i rusmiljøet.

Det krever ifølge Kronen at politiet må visitere personer. Han vet ikke per nå hvor mange personer politiet skal sjekke.

— Vi har ikke funnet noen våpen, sier Kronen i 12.30-tiden.

— Men det er funnet en del narkotika og avdekket en del ordensforstyrrelser. De som er tatt med narkotika blir tatt med inn til politistasjonen for nærmere undersøkelse.

— Fant ikke våpen

Politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum politistrasjon forklarer at aksjonen var nøye planlagt.

— Vi gjennomførte det vi kaller en knivaksjon, eller en utvidet adgang til visitasjon. Politimesteren gir hjemmel til å utføre i et bestemt område på et bestemt tidpunkt og det er gjerne planlagt flere dager på forhånd, sier han og viser til politiloven, paragraf 7a.

Av de 40 personene som ble ransaket, var det ingen som bar kniv eller hadde andre våpen på seg.

— Bakgrunnen for aksjonen er at vi har sett bruk av våpen i enkelte miljø tidligere, blant annet miljøet i Vågsbunnen, sier Valland.

Noen av personene ble likevel innbrakt til politistasjonen etter at politiet fant mindre mengder av narkotika på dem, og vil følgelig få bot, opplyser stasjonssjefen.

VÅPENSCANNING: Litt før klokken tolv i dag slo politiet til mot om lag 20 personer i Hollendergaten for å lete etter våpen.