• Det luktet svidd, sier Andreas (22). Nabohuset ble totalskadet. Se video!

Andreas Kvammen Møn fikk bokstavelig talt et blinkskudd da uværet herjet på Voss for noen dager siden.

— Det begynte å bråke i bakgrunnen. Derfor gikk jeg ut. Jeg ville se om jeg var heldig, det hadde vært moro å få noe på film. Og det fikk jeg, sier Kvammen Møn til BT.

Han skyndte seg å dele filmen med sine Facebook-venner. «Trur de eg skvatt eller? Lukta svidd i huse etterpå..», skriver han.

- Rommet ble pulverisert

Det er Edvard Klette og familien som bor i huset der lynet slo ned. Klette var ikke selv hjemme, men det var datteren og en venninne.

— De hadde sittet på rommet hennes, men gikk inn på kjøkkenet for å lage seg noe mat noen minutter før lynet slo ned. Det var veldig heldig, for rommet hennes ble helt pulverisert av lynnedslaget. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd med dem dersom de satt der, forteller Klette.

Han forteller at huset nå er ubeboelig.— Alt det elektriske er ute av drift. Lysbryterne var sprengt ut av veggen, og lå på motsatt side av rommene. Det er nok bygningstekniske skader for flere hundre tusen kroner, sier Klette.

Slo ned to steder

I tillegg er taket ødelagt flere steder i andre etasje. Tømrere skal nå rive deler av huset, mens elektrikere må trekke nye ledninger.

På videoen kan man se to lysblink og et stort brak. Det stemmer med at lynet tilsynelatende har slått ned to steder i huset, i tv-antennen og i strøminngangen til huset.

— Huset vårt ligger nede i dalen, så jeg hadde aldri ventet at lyset skulle slå ned her. Flere naboer har fått sprengt telenett og andre skader av lynnedslagene, sier Klette.

Nå må familien finne seg et annet sted å bo i to-tre måneder, mens skadene blir utbedret.

4400 nedslag

Andreas Kvammen Møn jobber til daglig som tømrer, men nyter nå sommeren hjemme hos foreldrene. Også far var i huset da værgudene hisset seg opp forrige fredag.

— Det er det verste lynet jeg har vært borti, sier unggutten.

Det var lokalavisen Hordaland som omtalte saken først. De forteller at det til sammen var rundt 4400 lynnedslag i indre Hordaland i løpet av en ettermiddag.På filmen står plutselig familiens vedhus/garasje i lys lue, og et av nabohusene ble faktisk truffet av lynet.

Huset ligger 150-200 lenger borte i gaten. Ingen personer ble skadet. Lynet slo trolig ned i det elektriske anlegget, og det brant i TV-en, sier brannsjef David Skjerven til avisa-hordaland.no.

— Vi mistet strømmen, men det var bare å slå den på igjen etterpå, sier Andreas Kvammen Møn.