Midt på mørkeste natten, klokken 02.31 natt til fredag 23. august, løftet en av de tre gjerningsmennene opp sleggen og gjorde seg klar til å knuse til mot kjøpesenteret Lagunen i Bergen.

Bla med pilene i bildet for å se ranet bilde for bilde.

Bildene fra overvåkningskameraene viser at tyvene deretter tok de seg opp en trapp og småsprang videre på vei mot den utvalgte butikken: Iversen & Co. Ur og Smykker.

Dyreste 51.000 kroner

Inne på butikken tok de klokker og smykker for det urmakeren selv anslår er to millioner kroner.

SPRINGER AV STED: Det siste bildet fra overvåkningskameraet viser de tre tyvene som springer av gårde med tyvegodset i plastposer.

Fem minutter senere var de ferdige og tok seg ut samme vei. På det siste bildet av tyvene, springer de av gårde ut av bildet. I hendene har de slitesterke plastposer til tyvegodset.Urmakeren er en av Bergens mest fasjonable klokkebutikker. Den dyreste stjålne klokken var av merket Tag Heuer, og kostet 51.000 kroner.

Det skal ikke ha vært mulig å identifisere noen av gjerningspersonene ut fra overvåkningsbildene. Politistasjonssjef Morten Ørn ved Bergen sør politistasjon har tidligere sagt at politiet ikke har fått noe ut av andre kameraer.

Etterlyser vitner

— Området er ikke særlig kameraovervåket. Overvåkingen ved bybanestoppet rett ved viser ikke særlig, på grunn av pålegg fra Datatilsynet, sa Ørn til BT lørdag.

Dermed har politiet ikke ikke oversikt over hvor tyvene holdt seg før eller etter brekket.

Først 15 minutter etter innbruddet, fikk politiet melding om innbruddet. Politiet har etterlyst vitner som befant seg ved Lagunen i halv tre-tiden natt til fredag, men har så langt fått liten respons.

Samarbeider over grensene

Mandag formiddag er politisjef Morten Ørn fortsatt knapp i sine kommentarer.

— Vi etterforsker saken. Det er et møysommelig arbeid, men jeg har ingen kommentarer til den videre fremdriften akkurat nå.

Ørn sier de fortsatt ikke har fått noen samlet oversikt over hvor mye tyvene nøyaktig kom seg unna med. Han vil heller ikke svare på hvor saken står for øyeblikket, eller noe nærmere om hvor mye videoovervåkning de har gjennomgått.

- Hvordan jobber dere nå?

— Vi samarbeider med andre politidistrikt som har hatt tilsvarende forhold, altså tyverier med samme modus. Det gjelder politidistrikt både på Vest- og Østlandet. Flere har vært utsatt for lignende tyverier, sier Ørn.

Sjekker opp mot Åsane-brekk

Tyveriet fra gullsmedforretningen Aseco i Åsane, natt til 6. februar i år, nevner Ørn som et eksempel det er helt naturlig å se nærmere på - som et ledd i etterforskningen av Lagunen-brekket.

I Åsane-saken ble innbruddet raskt koblet til flere lignende anslag i Sør-Norge, og politiet mistenkte tidlig mobile vinningskriminelle for å stå bak.

I den saken gikk etterforskerne gjennom de elleve gullsmed-brekkene i Sør-Norge i 2012, og var spesialt opptatt av en serie med innbrudd som skjedde i fjor høst.

— Det er ikke nødvendigvis snakk om et organisert nettverk, men i alle fall en løsere gruppering eller et eget miljø som har spesialisert seg på denen type kriminalitet, sa politioverbetjent Johannes Råen i MVK til BT i februar. MVK er politiets spesialgruppe i kampen mot mobile vinningskriminelle.

- Ikke nær gjennombrudd

- Hva tror dere? Jakter dere på en proffbande, eller på «flinke» amatører?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi utelukker ingenting.

- Står dere foran et snarlig gjennombrudd?

— Nei.