— Bade her? Nei, æsj. Dette her er ikke vann som er brukbart for mennesker, sier Roberto Tanaia.

Han ser ned i den grønne suppen i det som skulle vært nye Sydnes sjøbad på Nøstet. En plastflaske dupper i grønsken som dekker det stillestående vannspeilet. Småfisk ser ut til å trives på grunnen, men få mennesker kunne tenke seg å bade her.

Alt om badeværet finner du her

Den lille bukten på Nøstet ble opparbeidet og steinsatt i forbindelse med byggingen av ny hurtigruteterminal. Meningen var å lage et sentralt sjøbad, der små og store kunne dyppe seg på hete sommerdager.

Neste sommer...

I fjor mente en optimistisk byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF), at sjøbadet ville være i bruk til årets sommersesong. Slik gikk det ikke.

Se video.

— Vi har gjort undersøkelser av vannkvaliteten, og ser at det må gjøres en del tiltak for å få den tilfredsstillende. Derfor er ikke sjøbadet innviet i år. Men til neste år tror jeg det vil stå klart, sier landskapsarkitekt Mogens Lock Hansen i Grønn etat.

Han sitter i et utvalg sammen med representanter fra Sydnes og Nøstet velforening. Utvalget jobber i disse dager med å finne måter å rense vannet.

— Vi vil trekke vann inn utenfra, ved å bruke en tidevannspumpe. Dessuten må vi forhindre at det legger seg skitt på overflaten, slik det gjør nå, sier Lock Hansen.

Kan koste én million

Velforeningen har samlet inn 200.000 kroner til sjøbadet, og leder Tormod Carlsen tror på enda mer når de konkrete planene er klare.

— Det er flere som er interesserte i å være med å bidra, og kommunen har sagt at den vil ta resten av regningen. Nå gjelder det bare å finne en praktisk løsning innenfor rimelige rammer, sier Carlsen.

Han antyder at byggingen av sjøbad vil koste mellom en halv million og én million kroner, og tror også bergenserne vil kunne dukke seg på Nøstet neste sommer.

— Selv om det ikke ser sånn ut, har det skjedd mye i denne saken. Utvalget har hatt mange møter, og vi er på god vei med å finne løsninger, sier Carlsen.

Badet vil i hovedsak rette seg mot barnefamilier og andre som vil ta en dukkert i trygge omgivelser. Tanken er å sette opp en flytebrygge for å gjøre det lett å komme seg uti og opp igjen.

Død fisk

Roberto Tanaia finner gjerne frem badebuksen når sjøbadet står klart. Selv har han overtatt den gamle Dokkefergen og håper å kunne kjøre turer mellom Nøstet og Laksevåg.

— Tenk så fint det kan bli her nede på sommerdager når det kommer sjøbad, og plassen med uteservering står klar, sier han.

Roger Iversen, som eier Nøsteboden selskapslokaler like ved, mener også det er på tide å få ryddet opp i bukten. Men han er skeptisk til om å det er mulig å få vannkvaliteten god nok til at folk ønsker å bade der.

— I dag er det helt forferdelig. Jeg har sett død fisk og alt mulig boss flyte rundt der, sier Iversen. Hva synes du om planene for Nøstet? Si din mening i kommentarfeltet under!

RÅTTEN IDYLL: Roberto Tanaia skulle gjerne tatt seg en dukkert i sommervarmen, men sjøbadet på Nøstet frister ikke så lenge det ser slik ut. Neste år håper han å kunne tilby badende og andre turer med fergen «Dokken» fra Nøstekaien.
Sævig, Rune
SUPPE: Roberto Tanaia lar seg ikke friste av "badevannet" på Nøstet.
RUNE BERENTSEN
NESTE ÅR? Meningen var å lage et sentralt sjøbad på Nøstet. Men planene lot seg ikke gjennomføre i år.
RUNE BERENTSEN
JAN M. LILLEBØ