Ruten for Hovedprosesjonen i Bergen — for mange det desiderte høydepunktet på 17.mai - har vært uforandret i mer enn femti år. Det er derfor ikke uten en viss spenning at 17. mai-komiteen nå prøver noe nytt.

— I år starter vi på Koengen, ikke på Torgallmenningen. Vi går direkte over Bryggen, og følger den gamle ruten frem til Den blå steinen. Men i stedet for å gå bak Hotell Norge, går vi tvers over Torgallmenningen, opp Småstrandgaten og bort til Festplassen, sier formann i 17.mai-komitéen, Arne Storetvedt.

Flaggtoget går motsatt vei

Dermed skal ikke prosesjonen gå i Olav Kyrres gate, som tidligere. Torgallmenningen blir et nytt og attraktivt tilskuerområde. Også Bryggen vil få en renessanse, ettersom Flaggtoget (barnetoget i Bergen) nå skal følge samme rute som Hovedprosesjonen, bare i motsatt retning.

— Før har de som stilte seg opp på Bryggen på 17.mai bare sett Hovedprosesjonen på vei ut og inn igjen. Nå får de som står der se begge prosesjonene, sier Storetvedt.

Flaggtoget starter fra Festplassen, ti minutter etter at Hovedprosesjonen begynner å gå fra Koengen klokken 10.30. Flaggtoget ender på Koengen. Tidligere har Flaggtoget begynt å gå tjue minutter etter Hovedprosesjonen, men siden den nye ruten er litt kortere enn den gamle må tidspunktet forskyves.

Generalprøve

— Vi signaliserte allerede i fjor at det ville komme endringer i år. Vi ser på årets 17.mai som en generalprøve til neste år. Da er det 200 års-jubileum for Grunnloven. Da regner vi med at feiringen blir atskillig større enn vanlig, både når det gjelder antall tilskuere og deltakere i prosesjonen. Skulle vi fulgt den gamle ruten, tror vi at det rett og slett ville blitt for trangt. Som oppstillingsplass vil Torgallmenningen bli for liten, sier Arne Storetvedt.

Selv om ruteomleggingen ikke er så voldsomt stor, involverer den samferdsesetaten og grønn etat i kommunen, politiet, Forsvaret, Skyss og havnevesenet. 17. mai-komiteen har jobbet med saken siden i høst, forteller Storetvedt.

Legger om trafikken fra nord

Omleggingen fører også til at trafikken som kommer fra Åsane må legges noe om. Tidligere har privatbiler kunnet kjøre frem til Bontelabo, mens de som har reist med buss har kunnet gå av på Dræggen. Nå legges det opp til at bussene skal kjøre frem til Bontelabo, mens privatbiler ikke kommer lenger enn til Sandvikstorget.

— Og så flytter vi tivoliet ut på Festningskaien. Der vil tivoliet få betydelig større plass, sier Arne Storetvedt.

Svak for Engen

Selv har han vært medlem av 17.mai-komiteen i Bergen i 25 år. En ekte bergensk 17. mai-entusiast, som ikke er i tvil om hvor han selv ville ha stilt seg opp, dersom det var han som skulle bivåne prosesjonene fra tilskuerplass.

— Jeg ville sikret meg en plass på Engen. Der møtes de to prosesjonene. Tradisjonen tro stopper da musikkorpsene som går fremst i hver av prosesjonene, og spiller «When the saints go marching in» sammen. Det er alltid like spesielt, sier Arne Storetvedt begeistret.

- Uproblematisk

Bergen Næringsråd har lokaler i Olav Kyrres gate. Selv om mange av medlemmene går i Hovedprosesjonen, er det alltid noen som pleier å stå på altanen i 6. etasje på 17. mai. Men ruteomleggingen synes de overhodet ikke er noe problem:

— Altanen går rundt bygget. Vi har strålende utsikt til Den blå steinen, også, sier kommunikasjonssjef i næringsrådet, Geir Mikalsen.

Hva synes du om den nye 17. mai-ruten?

GLEDER SEG: Formann i 17.mai-komitéen, Arne Storetvedt, er spent på hvordan de nye 17.mai-rutene blir tatt i mot.
Rune Sævig (arkiv)