I dager og uker ble «delene» omtalt i en rekke telefonsamtaler mellom den antatte lederen av Union MC, kontakten hans i Hells Angels, og senere med mannen som skulle sørge for at «delene» kom trygt frem.

Det ble snakket om store pengebeløp, noe som må tilsi at det var dyre deler det var snakke om.

Det må ha hastet også, for flere ganger ble de purret på, og rundt om på Vestlandet var det tydeligvis mange som var opptatt av når varene kom i hus.

Ordknapp mc-mann

I går skulle mannen som fikk i oppdrag å frakte «delene» til Bergen forklare seg. Det ble en kort seanse.

— Jeg er uskyldig og ser ikke hensikten med å svare på noen spørsmål, sa mannen som knyttes til HA-sympatiserende Norsemen MC i Nedre Eiker.

Han bekreftet bare at det dreide seg om MC-deler, og at det var naturlig at han fikk oppdraget ettersom han befant seg midt mellom Oslo og Bergen.

— Jeg har mye kontakt med MC-folk jeg fra flere klubber.

Han fatter ikke hvorfor han er knyttet til beslaget av 30 kilo hasj, og skylder på sin medtiltalte lillebror.

— Du kan svare på noen spørsmål, vel? spurte tingrettsdommer Ove Kjell Hole.

— Nei, for dette er Bergen tingrett og du har bestemt deg allerede. Jeg tar det i lagmannsretten, sa MC-mannen, og lente seg godt tilbake i vitnestolen.

Mye som skurrer

Hole prøvde flere ganger å lokke mannen til å åpne munnen. Noe det åpenbart er behov for.

  • 31-åringen kan knyttes til medlemmet av Hells Angels som den tiltalte Union-lederen hadde telefonkontakt med, og som politiet mener ordnet hasjpartiet.
  • Det var 31-åringen som betalte for bilen som ble brukt på turen til Bergen, og som tok over kjøringen fra Gol. Samtidig ble hans bror og en kamerat sendt med hasjen på nattoget.
  • I retten i går hevdet 31-åringen at han leverte en pakke med deler hos Union MC som avtalt. Samtidig finnes det på telefonbånd hvor 31-åringen forteller at han må hente en pakke på jernbanen. Hva den inneholdt vil han ikke fortelle i retten.
  • Et telefonnummer som ble brukt til å holde kontakt med karene i Union MC, og broren på turen fra Drammen til Oslo, ble for første gang tatt i bruk denne natten. Politiet skjønner ikke hvorfor det var nødvendig, dersom han ikke hadde noe å skjule. 31-åringen hadde nemlig to andre telefoner på seg.
  • Politiet undrer seg hvorfor det måtte flere menn og nattlig transport til for å frakte «mc-delene», når det ifølge MC-folkenes forklaring ikke hastet. Dersom det virkelig var viktig ville det vært bedre å sende det som ekspressgods, mener politiet.

— Unødig kostnad, mente 31-åringen.

Høy temperatur

— Det er mye her som trenger en forklaring, sa statsadvokat Gert Johan Kjelby, og rettet seg tydelig irritert til tiltalte.

— Jeg svarer ikke på spørsmål fra deg, var svaret han fikk.

Mindre ampert ble det ikke da forsvarerne til stadighet blandet seg inn i Kjelbys iherdige forsøk på å få svar på sine spørsmål.

— Jeg vil ha protokollert at aktor ikke respekterer min klients standpunkt om ikke å forklare seg, sa advokat Brynjar Meling, uten å få særlig gehør.

— Dette er plaging og det er brudd på menneskerettighetene, fulgte advokat Arvid Sjødin opp.

Og dermed var rabalderet i gang. Både retten og aktørene trengte frisk luft for å komme på sporet igjen, uten at den tiltalte MC-mannen sa mer av den grunn.

31-åringen og flere av de andre tiltalt ser ut til å gi blaffen i hva som skjer i denne omgang. De ruster seg til neste rettsrunde.

<b>DYRE DELER:</b> MC-folkene hevder de bare var deler som ble sendt fra Oslo til Bergen. Nok å dele på var det uansett. I bagen lå det 30 kilo hasj delt opp i skiver.<br/> FOTO: POLITIET