Flere lesere har sendt bt.no bilder av det de mener er aske fra vulkanen på Island.

— Det stemmer. Askeskyen er kommet innover Bergen, sier Unni Nilssen, flymeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun forteller at det ligger aske over sentrale deler av Nordsjøen. Skyen kommer også til å flytte seg nordover og østover, dersom prognosene slår an.

— Sikten er nå gått ned. Det er mellom 5 og 10 kilometer sikt, opplyser Nilssen.

Påvirker ikke

Flytrafikken går fortsatt som normalt på Flesland, forteller lufthavnsjef Adelheid Nes.

Får askeskyen over Bergen innvirkning for driften på Flesland?

— Konstellasjoner som har betydning for luftfart går vi klar av. Skyen over Bergen ligger ligger under konsentrasjonsnivået som gir begrensninger for flytrafikken, sier Nes til bt.no.

Påvirker asken flyenes sikt?

— Nei, skoddesituasjonen gir oss større siktproblemer enn asken. Vi har ingen driftsforstyrrelser her ennå, sier hun.

Aske på frontruten

Kaspar Naasen var en av mange lesere som kontaktet bt.no i dag. Like før klokken halv tre parkerte han bilen på Fanatorget. Han gikk inn i butikken og handlet, og forteller at da han kom ut, var himmelen mørk og disig.

— Jeg satte meg i bilen og måtte vaske frontruten. Den var dekket av gråbrunt støv. Jeg skjønte med en gang at det var aske fra Island, sier Naasen.

også på Askøy har de fått en hilsen fra Island.

— Jeg reagerte på at det var så tett tåke, og gikk ut for å ta et bilde. Da så jeg at bilen var dekket av brun aske. Den hadde bare stått ute i 30 minutter, sier Linda Nesbø Horne som bor ved Strusshamn.

Hun forteller også at det lukter svovel på øyen.

Mer aske onsdag

Britiske MetOffice slapp tirsdag ettermiddag en ny prognose, som viser at askeskyen vil fortsette å spre seg nordøstover i Europa onsdag formiddag.

Frem til klokken 20 i kveld regner Avinor med normal flytrafikk i Norge, med unntak av flyvninger til Svalbard. Det er usikkert hvordan askeskyen vil påvirke flytrafikken på onsdag.

Følg Avinors oppdateringer om situasjonen via Twitter.

Både Norwegian og SAS har søkt om å få fly i områder med lav og middels askekonsentrasjon. Hvis de får tillatelse til det av Luftfartstilsynet, kan det hende flytrafikken til og fra Sør-Norge blir lite berørt også onsdag, melder aftenposten.no.

Saken oppdateres.

ASKEREGN: Også i Bergen-vest er bilene tilgriset av aske.
RUNE BERENTSEN