— Formasjon, folkens!

Med ett rører en masse på et tyvetall studenter seg på Muséplassen på Nygårdshøyden. Det blir gjort klar til oppstilling.

— Ko-ko! Ko-ko! Ko-ko! bryter en student ut.

Det er ingen vanlig oppstilling før skolestart som finner sted denne augustdagen.

Faddergruppen har kledd seg ut som et kollektivt gjøkur til dagens rebusløp, og fadderne som leder posten i løpet er tydelig fornøyde.

— Ha, ha, ha! Fy f ..., den var morsom! Konge! sier en av dem like etter han har styrtet en shot fra kløften til en kvinnelig kollega.

Ti studenter i kollektiv

Tyve år gamle Emma Gerritsen bor i kollektiv sammen med ni andre førsteårsstudenter i et hus på Laksevåg. Leien ligger på 4200 kroner i måneden.

Et sted i Bergen sitter kanskje en lykkelig huseier og gnir seg i hendene over inntektene – i studenthuset er tre ferske venner samlet til frokost dagen etter det de kaller en gjennomsnittlig kveld i fadderuken.

Klokken er 12. — Jeg var ikke i seng så veldig sent, sier Emma Gerritsen.

— Nei, jeg ringte jo deg klokken tre, og da hadde du ikke lagt deg! skyter Mariann Faller (19) inn.

— Oi! Ja, da var det kanskje litt sent likevel.

Sammen med medstudent Oddmund Brekka (20), er de enige om at det skal gå fint å være ti under samme tak.

— Jeg tror faktisk det skal gå veldig bra, jeg. Jeg føler at alle er litt konfliktsky. Det er ingen som har klaget på meg enda – jeg har vært ganske rotete så langt, sier Faller.

Brekka samtykker.

— Det har ikke vært noen problem hittil, i hvert fall, sier studenten som har bodd i kollektivet en knapp uke.

17. mai for voksne

Dagen før har de vært gjennom mye rart. Det var tid for rebusløp i fadderuken - oppgavene var flere for de konkurrerende gruppene: lag en nyhetssending på engelsk, bygg et tårn av spagetti og marshmallows, delta i potetløp med noen rare briller på, dropp en penn i en flaske, og lignende.

Egentlig kan det hele høres ut som en gigantisk 17. mai-feiring for voksne. Is og pølse spiser de kanskje, men om de fleste drikker brus, er vel heller tvilsomt.

— Altså, det var ingen som var helt borte, liksom. God form! Vi var alle sammen i god form!

Emma Gerritsen ler godt. Gruppen hennes er ikke den som drikker mest, proklamerer hun. Det tar andre seg av.

Med festing og nær sagt talløse arrangement, rammer også fadderuken lommeboken.

— Hvor mye penger bruker dere i løpet av uken?

— Huff, det kan jeg ikke si, for mamma kommer på søndag! sier Mariann Faller til latter fra de andre.

Satser på studielånet

Til tross for at tall fra SiB og SIFO viser at gjennomsnittsstudenten bruker rundt 11.700 kroner i måneden, vil de tre satse på å klare seg bare på studielånet. Det betyr en gjennomsnittlig utbetaling på 9250 kroner i måneden.

BT har bedt de tre studentene bli enige om et budsjett for hvordan de skal tilbringe tiden sin (se grafikk). Selv om resultatet blir et kompromiss mellom tre ulike sjeler, kan de enes om at studiet tar opp nesten halvparten av tiden. Det er viktig å studere, sier de.

Planene for resten av uken er uklare, bortsett fra én ting: første forelesning klokken 08 dagen etter. Emnet? Det for mange velkjente innføringsstudiet ex.phil. For de nye studentene er det derimot ikke fullt så velkjent.

— Hva vet dere om ex. phil.?

— Ingenting.

— Jeg vet heller ikke noe.

— Jeg har forsøkt å sette meg inn i det, men jeg har vært så trøtt.

Kan snakke, vil bli professor

Fremtidsplanene er på den andre siden langt klarere enn tankene om innholdet i første forelesning.

— Jeg har veldig lyst til å bli forsker, sier Mariann Faller, som starter på kjønnsstudier.

— Eller, en sånn professor, at jeg bare kan stå og snakke om ting som interesserer meg, og få betalt for det. For jeg elsker å snakke, og kan snakke i timevis om ting jeg liker å snakke om. Og hvis jeg da kan få betalt for det, må det være drømmejobben.

Emma Gerritsen har også planen klar.

— Jeg har begynt på journalistikk, så jeg har veldig lyst til å bli journalist. Jeg syns det er veldig gøy å jobbe i avis.

Oddmund Brekka tar det litt mer som det kommer.

— Jeg er fortsatt litt usikker, så jeg har valgt studiet ut fra interesser, sier sosiologistudenten.

I mellomtiden har professoraspirant Faller tenkt seg om.

— Det er kanskje litt naivt å tro at jeg skal bli professor med det første. men hvis alt går som jeg ønsker, så blir jeg jo det, sier hun til latter fra både seg selv og medstudentene.

TREFFSIKKER: - Det der tør ikke jeg prøve meg på, sier førsteårsstudent Gerritsen på en av rebusløpets poster. Medstudentene prøver etter beste evne å prikke en penn på en colaflaske.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
LEK OG MORO: Emma Gerritsen (20) og resten av faddergruppen fikk skryt for sin gjøkur-performance under rebusløpet i årets fadderuke.
PAUL SIGVE AMUNDSEN