— Nå har de herpet treet så mye at det sikkert er dødt, sier Tor Øyvind Jensen, en av naboene som har engasjert seg mot fellingen av treet ved Johanneskirken.

Ved totiden var fellingen av trærne i full gang etter flere timers pause på grunn av klager fra naboene. 10-12 tjukke greider ble sagd av med motorsag i stor fart.

ENGASJERTE: Miljøpartiets Sondre Båtstrand og nabo Tor Øyvind Jensen er fortvilet over at treet rives.
Håvard Bjelland

Protestene mot felling av trærne på plassen ved Johanneskirken har vært sterke og mange. Forrige fredag bestemte byrådet at ett av de flere hundre år gamle trærne må vike for de midliertidige brakkene til Møhlenpris skole.

Fredag morgen oppdaget Lise Jonette Gjertsen, som er nærmeste nabo, at fellingen var i gang.

— Jeg hev meg ut av dusjen da jeg hørte motorsagen, sier hun.

Har klaget

Naboene har klaget på vedtaket om trefelling til Fylkesmannen, og Gjertsen mener arbeidet nå blir utført ulovlig. Hun mener også at nytt nabovarsel burde vært sendt ut etter at konsekvensene brakkene vil få for trærne ble klare.

— De har endret betingelsene uten å sende nabovarsel. Det er en formell feil. De burde sendt nytt nabovarsel så vi fikk ny sjanse, sier hun.

Naboene godtok nemlig bygging av brakkene, på betingelse av at det ikke gikk ut over trærne. Nå er det vedtatt at flere av dem skal beskjæres kraftig og at ett skal felles. Den første som ble satt til jobben, nektet.

Skal ned i dag

Trefellerne som er på stedet i dag vil ikke snakke med bt.no, men bekrefter at planen er at treet skal ned i dag. De har nå tatt en pause mens tillatelsen til fellingen sjekkes.

— Vi har mobilisert til en markering rundt treet i morgen. Men da kan det være for sent, sier Giertsen, som er svært opprørt over fellingen.

Hun er overbevist om at trærne kunne biltt bevart med bedre planlegging, og en annen plassering av brakkene.

— Sånne gamle trær som har levd over dobbelt så lenge som innbyggerne i Bergen må få leve. Det er vår felles arv. Man kan ikke kappe de ned for en midlertidig løsning, sier hun.

ENGASJERT: Lise Jonette Gjertsen er svært opprørt over at de ærverdige trærne på Nygårdshøyden må vike for et midlertidig skolebygg. Hun har prøvd å stoppe trefellingen.
ODD NERBØ

Sondre Båtstrand, bystyrepolitiker for Miljøpartiet De Grønne har også engasjert seg mot trefellingen.

— Det minner om et pøbelvelde. Kommunen gir seg selv dispensasjon, og endrer planene, men varsler ikke om at de endrer, sier han.

Godkjente planene

Brakkene må settes opp fordi Møhlenpris skole er helsefarlig, og må rehabiliteres. I mellomtiden skal elevene holde til ved Johanneskirken. Utgangspunktet var at plassen skulle kunne tilbakeføres til sin opprinnelige stand etterpå.

— Folk kommer til å snakke i 50 år om treet som forsvant. En kan spørre seg hvilket monument over seg selv politikerne skaper, sier Tor Øyvind Jensen.

- 175 skolebarn viktigere

— Det er ett tre som skal felles. Byrådet har fattet vedtak om at treet skal felles, sier Liv Røssland, byråd for finans, eiendom og eierskap.

Røssland sier at alt er gjort som det skal, og at det nå ligger til rette for at treet skal felles.

— Det er viktig å understreke at 175 skolebarn er viktigere enn ett tre. Det skulle beskjæres, men fagpersoner har sagt at treet ikke vil tåle det, og da må det felles. Vi snakker om ett tre, sier Røssland.

Har sett på alternativer

Hun avviser at bedre planlegging kunne spart treet.

— Det har vært gjort mange vurderinger, men vi kan ikke flytte paviljongene, da kommer de i konflikt med en høyspentledning. Vi har sett på andre alternativer, som ikke lar seg gjennomføre, sier byråden.

- Skyver dere barna foran dere i denne saken?

— Det er en håpløs påstand. Vi har vært gjennom hele byen for å finne område til paviljongen, så barna slipper å busses. Det er det enighet om med foreldre, rektor og lærere, og det har vært viktig for skolen. Denne plassen er den eneste som lar seg realisere raskt. Vi har kommet i den situasjon at ett tre må vike for dette.

- Ikke kjekt

- Hva har du å si til de opprørte naboene?

— Det er ikke noe kjekt at man ender opp der. Vårt utgangspunkt var at treet skulle beskjæres og at det var nok, men det var det dessverre ikke. Det er mange avveininger som skal gjøres når man fatter en beslutng. Beslutningen ble at ett tre må vike for at vi skal få paviljongen på plass.

Naboene skulle ha en markering for bevaring av treet klokken 15 i morgen. Markeringen kommer til å gå som planlagt, selv om hele treet skulle bli revet i dag.

Hva synes du om at treet skal rives?

SAGER NED: Fellingen av treet var i full gang fredag ettermiddag.
HÅVARD BJELLAND