Den nesten 7,9 kilometer lange Bømlafjordtunnelen på E39 er Norges lengste undersjøiske tunnel. Dypeste punkt er 262,5 meter under sjøoverflaten.

Det har vært flere alvorlige trafikkulykker i denne tunnelen.

I 2011 var fotoboksene i Bømlafjordtunnelen de i landet som som sørget for flest førerkortbeslag. Det skjedde i nordgående retning av tunnelen på E39. Her mistet hele 18 bilister sertifikatet.

— Spesielt farlig

I Arnanipatunnelen ble syv bilister fratatt førerkortet, mens seks sjåfører mistet førerkortet i sørgående retning i Bømlafjordtunnelen.

Samlet kjørte 24 sjåfører så fort, at de mistet førerkortet i Bømlafjordtunnelen i fjor.

— Ulykker i tunneler er spesielt farlig. Ikke minst dersom det oppstår brann i forbindelse med ulykken, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet til bt.no.

— Det kan være vanskelig å foreta fartsmålinger i tunnelene. Jeg mener derfor strekningsmålinger et svært et nyttig verktøy, spesielt i tunneler.

Her kan du lese mer om strekningsmålinger og hvor de kommer på Vestlandet.

- Bedre skilting

— Det er det veldig positivt at vi har ATK i tunnelen. Før fotoboksene ble satt opp, hadde vi noen fartsmålinger som viste veldig høye hastigheter der, sier ordfører Odd Harald Hovland i Bømlo kommune til bt.no.

Hovland var tidligere lensmann på Stord, så han vet litt hva dette går i.

- Har du forslag til flere tiltak?

— Ett tiltak kan være mer mobil overvåking av politiet. Ett annet kan være å gjøre noe med skiltingen. Det er bra skiltet at det er fotobokser i tunnelen nå, likevel tror jeg enda bedre skilting om at tunnelen er spesielt overvåket, kan hjelpe. I en 60-sone i Fitjar, der svært mange kjørte for fort, ble farten redusert med ekstra god skilting. Poenget er jo å få ned farten og hindre ulykker. Når vi vet hvor ulykkespotensialet er i en tunnel i forhold til i friluft, blir dette ekstra viktig, sier Hovland.

Hva mener du kan gjøres for å hindre råkjøring og ulykker i Bømlafjordtunnelen? Bruk kommentarfeltet under.

DEL AV TREKANTEN: Bømlafjordtunnelen er en del av Trekantsambandet på E39. Den går fra øyen Føyno i Stord kommune til fastlandet i Sveio kommune.
RUNE MEYER BERENTSEN