— Det var en stor seier, og vi hadde ikke klart det uten politiet. Vi var helt avhengige av at de kom kjapt til stedet, sier Kirkøen som er av mange lesere som har fortalt sin historie til 112-prosjektet. Han er kjøpmann på Rema 1000 på Nattland i Bergen.

Det hele begynte onsdag for halvannen måned siden. Kirkøen fant en tom handlekurv bak i lokalet. På overvåkingsbilder så han to menn som lastet matvarer inn i jakkene sine og ned i en veske. Den ene av dem hadde ifølge Kirkøen en spesialsydd jakke med mange lommer. Vesken deres kunne flippes opp og ned, og det var tydelig at dette ikke var første gangen de var på raid. Gjennom to uker prøvde et vaktselskap å få øye på de to tyvene, men uten hell. Kirkøen bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender.

Onsdag 28. november fulgte han med på overvåkingskameraene jevnt og trutt gjennom hele dagen. På kveldstid satt han rett opp og ned i timevis, for å se om de to herremennene kom snikende inn i butikken.

— Jeg tok en råsjanse, men hadde lykken med meg. Like før ti over halv elleve om kvelden, så jeg dem. De gikk i lik bukse, med like briller og med like jakker som sist. Ikke særlig smart, når du er kriminell. Jeg snek meg ut i butikken, og spurte tre faste kunder om de kunne hjelpe meg. Sammen med tre ansatte sperret vi inngangen. De hadde ikke sjanse til å komme seg unna, forteller Kirkøen engasjert.

Han låste den ytterste inngangsdøren, slik at de to mennene ikke kunne flykte. Da hadde de i så fall blitt fanget mellom to ytterdører. Foran rekken av ansatte, kunder og Kirkøen sto tyvene bom fast.

- Amper stemning

De to mennene protesterte høyt og lo de ansatte opp i ansiktet. De hadde ikke tatt noe, påsto de. Kirkøen ba dem vise hva de hadde inne jakkene sine, og ut av den ene jakken kom blant annet en stor Fanta, kaffe og en iste.

«We will pay,» gjentok de gang på gang, mens den ene av dem slo nummeret til kompisene sine. Etter et par minutter var politiet på stedet. Det samme var to polskregistrerte biler, som sannsynligvis var kommet for å redde de to mennene ut av situasjonen.

Mens politiet avhørte de to mennene og la dem i jern, fikk Kirkøen nok en god idé. Han snek seg ut bakveien, og kjørte sin egen bil foran inngangen ut mot hovedveien. Slik sperret han også de to bilene med kameratene inne på området. Politiet noterte seg flere av disse personene sine navn i ettertid.

— Ingen hadde sjanse til å komme seg unna, ikke engang mine vanlige kunder, men de hadde vel nok med å se på det som foregikk, sier han og ler.

Stig Øiamo, politibetjent i utrykningspolitiet forteller at de var like i nærheten da de fikk melding om tyveriet.

— Vi forsto at det hadde vært en litt amper stemning rett før vi kom, men det roet seg raskt, forteller han.

Han roser Kirkøen for innsatsen.

— Han gjorde virkelig en kjempejobb. Man skal selvfølgelig tenke på egen sikkerhet, men i dette tilfellet gjorde han en fantastisk innsats, sier han.

Saken fortsetter under skjema

— Fikk fengselsstraff

Torsdagen var Kirkøen inne til avhør. En uke senere kom det et brev i postkassen.

— Jeg tenkte det var en bekreftelse på at saken var anmeldt, men det var dommen som kom. Der sto det at de fikk fengsel og bot, sier han.

Johannes Råen er leder for gruppen som jobber med mobile vinningskriminelle i Hordaland. Han sier de hadde så mange opplysninger om de to brødrene, at de allerede etter tre dager kunne gi en av dem en dom og den andre en bot.

Det viste seg nemlig at i hvert fall en av dem hadde reist over store deler av Vestlandet på tokt. Han var observert både i Stavanger, Sandnes, på Bryne, på Stord og en rekke andre steder i Bergen. På listen over tyvegods sto alt fra indrefileter og maskara til tannkoster og melk.

— Han har nå sont ferdig sine 27 dager og er sendt tilbake til Polen. Han andre klarte vi bare å knytte til episoden på Rema 1000, sier Råen.

Jublet på vei hjem

Hvert år blir det stjålet for rundt en million kroner i butikken til Kirkøen. Derfor har han investert i automater for blant annet røyk og barberblader. Han har nødknapp og hele tolv overvåkingskameraer med fargeskjerm på bakrommet.

— At vi tok disse to, gjør det verdt hver krone. At de tilbrakte første natten på glattcelle, var bare en ekstra bonus. Selv om det ble en lang dag med 18 timer på jobb, så jublet jeg hele veien hjem, sier han.

Nå har Kirkøen hengt opp dommen i butikken. Han smiler bredt når han viser den frem.

— Jeg vet at dette sikkert ikke er helt greit, men jeg vil at de ansatte skal se at det nytter å ta folk for stjeling. Jeg vil at kundene skal se at vi klarer å ta de som stjeler. Til syvende og sist er det jo kundene som må betale for all stjelingen, sier han.

SPERRET UTGANG: Kjøpmann Jan-Erik Kirkøen har mange triks for å fange tyver. Han fikk tatt i bruk alle da han sammen med flere kunder og ansatte sperret utgangen til butikken sin for å fange to omreisende tyver. Det var en deilig følelse, sier han.
Eirik Brekke
SVART VESKE: Her går den 31 år gamle mannen opp rulletrappen på Lagunen i midten av November. På dette bildet har han med seg en svart veske.
BRUN VESKE: På dette bildet forlater 31-åringen Lagunen. Her med en stjålet skinnveske fra Hennes og Maurtiz. Lagunen er bare en av flere kjøpesentre på Vestlandet denne mannen har besøkt.
FREMDELES IKKE TATT: Mannen i grønn jakke skal være polsk og i 30-årene. Han er fremdeles ikke pågrepet, men skal ha deltatt på en rekke av tyveriene på Vestlandet. Politiet ønsker tips i saken. Bildet er tatt på Bryne, som er et av flere steder disse to har besøkt i Rogaland.