Både politi, vegvesenet, den norske bussjåføren, Havarikommisjonen og forsvareren til den svenske bussjåføren deltar i kveldens rekonstruksjon som består av to deler:

Akkurat nå viser den norske sjåføren hvordan han kjørte da ulykken inntraff. Politiet tar opp samtalen med bussjåføren på bånd. I andre sekvens vil politiet rekonstruere ulykken gjennom spor på bakken. De er tegnet opp i rødt.

— Litt skjeivt

Den svenske bussjåføren returnerte til Sverige i går og deltar ikke på rekonstruksjonen. Ifølge hans forsvarer, Arvid Mellingen, er dette fordi han fikk så sen beskjed om rekonstruksjonen.

— Dette blir jo litt skjeivt, når bare en av sjåførene er her, sier han til BT under rekonstruksjonen.

Politijurist Anette Stegegjerdet Norberg er enig, men understreker at den svenske sjåføren var invitert til å delta.

— Han hadde full rett til å være her, men han kan ikke tvinges til å være her, sier hun.

Mandag denne uken omkom to kvinner i en bussulykke på riksvei 55 i Fardal ved Sogndal. To andre kvinner ble hardt skadet, og for den ene er tilstanden kritisk.

Nå holder politiet på å rekonstruere ulykken.

De har fått tak i to liknende busser, og to lokale sjåfører som er villig til å bidra tirsdag kveld.— I en rekonstruksjon må vi naturligvis få tak i kjøretøy som ligner mest mulig på dem som ble brukt under ulykken, samt kvalifisert personell som sitter bak rattet, sa lensmann Åge Løseth til BT i ettermiddag.

Sogn Billag stiller opp med to busser og bussjåfører etter anmodning fra politiet. Den ene ulykkesbussen kjørte for samme busselskap, og de to er dermed kolleger av den ene sjåføren.

Politi, havarikommisjonen og ulykkesgruppen til vegvesenet vil også være til stede.

Veien blir stengt

— Vi skal plassere bussene ut i veien og kjøre dem mot hverandre. Vi skal rekonstruere ruten de har kjørt, sier lensmannen.

Rekonstruksjonen skal foregå i to sekvenser, og veien blir stengt fra rundt klokken 18. Løseth forteller at de planlegger å slippe trafikken forbi midtveis i rekonstruksjonen, men at bilister som skal kjøre denne veien må belage seg på trafikale utfordringer i halvannen time.

Den svenske sjåføren, som er siktet i saken, har dratt hjem. Mannen som satt ved rattet i den andre bussen, skal delta i rekonstruksjonen etter forespørsel fra politiet.

- Hva er målet med rekonstruksjonen?

— Ikke noe annet enn totalt sett å belyse saken bedre. Dessuten har det vært et tema at veien er smal, den diskusjonen vil vi bli kvitt, sier lensmannen.

Feilsitert

Direktør Göran Mellstrøm i svenske Bergkvarabuss, selskapet som eier den ene ulykkesbussen, hevder seg feilsitert på at riksvei 55 er for smal.

— Det har blitt tolket feil. Det jeg har sagt er dette ikke er den naturlige ruten å velge, og at den er smal. Men den er ikke for smal til at det er forsvarlig å kjøre der, sier han.

Lensmann Åge Løseth gikk raskt ut mot kritikken. Det gjorde også trafikkoperatør Ove Amundsen i Vegtrafikksentralen.

— Dette kan komme opp igjen, sier Løseth når han får høre at Mellstrøm har moderert seg.

«Bussen lå midt i veien»

Turen hadde vart i tre dager, og bussen hadde kjørt fra Gudvangen tidlegare på mandagen før ulykken skjedde.

Siden midten av 1970-tallet har Bergkvarabuss kjørt turistbuss i Skandinavia, det siste tiåret også i Norge. De skal ikke ha vært innblandet i dødsulykker tidligere.

Den 54 år gamle bussjåføren skal ha forklart at han holdt så langt han våget ut til kanten av veien da han kolliderte med den motgående bussen.

Ifølge en passasjer i lokalbussen på vei fra Sogndal, lå Bergkvarabussen midt i veien da ulykken skjedde.

Rettslige avhør

Onsdag og torsdag skal det gjennomføres fire rettslige avhør i Sogn tingrett av utenlandske turister. To av dem er fra Spania og satt i den norske rutebussen. I tillegg skal to av passasjerene fra den taiwanske gruppen avhøres i tingretten.

— Dette er sentrale vitner i den forstand at de har observert viktige ting knyttet til selve hendelsen. Vi har valgt ut vitnene som belyser saken best, sier Løseth.

Der vil dommer, siktedes advokat og påtalemyndighetene være til stede.

— Om det blir tatt ut tiltale i saken, ser vi det som praktisk tungvint å få vitnene til å stille i en norsk rettssal. Det som kommer frem i et rettslig avhør, kan brukes ved en eventuell hovedforhandling, sier lensmannen.

Nekter straffskyld

Den siktede sjåføren ble avhørt tirsdag. Han er nå reist tilbake til Sverige.

— Om det blir aktuelt å avhøre ham igjen, vet jeg ikke. Slik det ser ut nå, er det ikke behov for det. Han bor i Gøteborg-området, så det vil uansett ikke by på praktiske problemer, sier Løseth.

Advokat Arvid Mellingen er oppnevnt til forsvarer av sjåføren.

— Han erkjenner ikke straffskyld i forhold til siktelsen. Han har heller ikke samtykket til beslag av førerkortet, sa Mellingen tirsdag ettermiddag.

Tips om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

BLOMSTER: Venner, familie og andre berørte har de siste dagene lagt ned blomster og lys for å minnes de to kvinnene som mistet livet i bussulykken. Akkurat nå rekonstruerer politiet ulykken, for å finne ut mer om hva som akkurat skjedde.