Har du planer om å flytte på deg? Da bør du vurdere Straume på Sotra. Der regnet det minst i 2007. Det viser målingene som Roar Inge Hansen har gjort i Bergensområdet.

– Sotra kan være et godt tips for dem som vil ha mindre regn. På kysten får de minst regn, men de får jo andre ting i stedet for, da. For eksempel vind. Så da kan en velge sted etter hva en ønsker seg, sier Hansen, som jobber i Storm Weather Center.

Dobbelt så mye regn

Stedet hvor det regner mest er Brekkedalen, som ligger i forlengelsen av Haugsdalen i Fana bydel. Der regner det dobbelt så mye som på Lille Sotra.

– Hovedårsaken til den store nedbøren er fjellene. De er den utløsende årsaken. Både Brekkedalen og Rolvsvåg ligger ved Gullfjellet. De største nedbørsmengdene får vi alltid på steder ved de høyeste fjellene, sier Hansen.

Og som om ikke det er nok med 4973 millimeter nedbør i året: Enda mer nedbør faller det oppe på selve fjellet. Faktisk mellom 15 og 20 prosent mer.

– Oppe på Gullfjellet falt det trolig 5500-6000 millimeter nedbør i fjor. Det har nok de som går tur her erfart, sier Hansen og humrer.

Usedvanlig vått

2007 var et usedvanlig vått år i Bergen. Normalt faller det 2250 millimeter nedbør i Bergen sentrum. I fjor kom det omtrent 30 prosent mer.

Men blant de bedre stedene var målestasjonen på Flesland. Der kom det en gode del mindre ovenfra enn i Bergen sentrum.

– Likevel var det 30 prosent våtere i fjor enn gjennomsnittlig på Flesland, sier Hansen.

Åsane har mindre nedbør enn i sentrum, det samme har Fyllingsdalen. På Laksevåg er det omtrent like vått som i sentrum.

– Nedbøren øker jo lenger østover du kommer. Det er bra i Fana før du har passert Nesttun og kjører mot Espeland. Da øker nedbøren betydelig, sier Hansen.

Kan avverge flomulykker

Det var meteorologens interesse og nysgjerrighet for nedbør som gjorde at han startet sine private undersøkelser i september 2004.

Han begynte med å studere nedbørsforholdene rundt Bergen, blant annet i Fyllingsdalen. Så utvidet han til et større område, deriblant Haugsdalen, Gullfjellsområdet og områder i Arna.

I september 2005 kom Hatlestad-ulykken. Da falt det 156,5 millimeter på et døgn i sentrum og litt over 160 millimeter ved Kalandsvannet. To måneder senere sørget nedbøren for at nok et liv gikk tapt i Åsane. Høsten 2005 forandret nedbørsmengden livet for mange.

– Jeg fikk en enda større interesse for å kunne varsle om nedbørsmengden, kanskje kan slike flomepisoder bli avverget dersom vi vet litt mer om forventet nedbørsmengde, sier Hansen.

Kom seg ikke frem

Hansen har brukt både manuelle og automatiske målere for å finne frem til de ekstreme nedbørsmengdene. Mange av de manuelle målerne flommet over, Hansen rakk ikke å tømme dem før det var for sent. Andre ganger kom han seg ikke frem fordi veier og terreng flommet over.

Bare i går brukte han tre timer av fritiden på å sjekke nesten alle målerne. Han kommer seg rundt både på sykkel, til fots og med bil for å gjøre jobben.

– Er du overrasket over resultatet?

– Egentlig ikke. Dette stemmer godt med målingene vi har fra før. Men på Rødland i Arna var det mer nedbør enn jeg hadde forventet. På Skyggestranda i Arna regner det mye mindre enn jeg hadde trodd og minst i hele Arna, sier Hansen.

Hansens undersøkelser har også resultert i en rapport til vann— og avløpsetaten i Bergen kommune. Der får de en pekepinn på hvor mye nedbør det kommer på de ulike stedene her i byen. Les rapporten her.

Roar Inge Hansen sammen med en av de manuelle nedbørsmålerne. Foto: Privat
Automatiske nedbørsmålere i Brekkedalen - den våteste målestasjonen i 2007.Foto: Privat
Kart som viser den ekstreme nedbøren i Bergens-området. Klikk på "større bilde" for å forstørre kartet.