— Det går strålende. Det er en konstant haug med sedler på bordet, sier Øystein Vist, som bruker søndagskvelden på å telle penger som bøssebærerne i Bergen har hentet inn.

I lokalet til Sparebanken Vest klirrer det i mynt og på bordene ligger det store hauger med sedler. Vist sitter ved Ytrebygda-bordet og har fortsatt en stor jobb foran seg, etter to timer med telling.

— Det tyder på at givergleden er stor i Ytrebygda, sier han.

5,5 mill i fjor

Innsamlingen fra årets aksjon går til den uavhengige menneskerettighetsaksjonen Amnesty.

Klokken 22.00 var det talt opp i overkant av 4,4 millioner kroner fra bøssene i Bergen. I fjor samlet bøssebærerne i Bergen inn nesten 5,5 millioner kroner.

— Jeg synes det ser lovende ut, særlig når du ser ute, sier rapporteringsansvarlig i Bergen, Jostein Lid, og nikker ut mot lokalet hvor rundt 40 personer sitter konsentrert og teller.

Svein Tore Davidsen teller så det kommer svetteperler i pannen.

— Det er enormt mye penger. Man blir varm av det. Men det er veldig kjekt å være med, sier Davidsen som har deltatt på tellingen i over 30 år for Sparebanken Vest.

Opptellingen etter TV-aksjonen viste sent søndag kveld at det var kommet inn 163 millioner kroner til Amnesty International. De ivrigste giverne bor, som vanlig på Svalbard.

- Full dekning i fylket

Aksjonsleder i Hordaland, Åse Schytte, er veldig fornøyd med innsatsen fra årets bøssebærere.

— Vi hadde så å si full dekning med bøssebærere i fylket. De har vært veldig engasjerte i år. Jeg vet ikke om det er på grunn av Amnesty eller om dugnadsånden bare sitter veldig sterkt i, sier hun.

Det var et fåtall kommuner hvor det var vanskelig å få nok bøssebærere.

— I Fitjar var det venteliste på å få bli bøssebærer, sier Schytte.

Også aksjonslederen i Bergen, Mari Reinholdt Aas, synes kvelden har gått knirkefritt.

— Nå er jeg lettet. Det er jo alltid noe som kan gå galt, som at man mangler bøssebærere eller noen ikke kommer inn med bøssene. Men det har gått kjempebra. Bøssebærerne og områdelederne har vært veldig positive og fornøyde. Alle har gjort en kjempeinnsats, sier hun.

- Sterkt merkenavn

I Bergen har om lag 2.300 bøssebærere gått fra hus til hus fra klokken fire til seks. Aas tror temaet for årets aksjon har engasjert.

— Amnesty har utrolig god støtte i befolkningen. Alle vil jo stå opp for menneskerettighetene. Jeg tror Amnesty er et så godt merkenavn hos befolkningen at folk er velvillige til å gi, sier hun.

Pengene skal blant brukes til å etterforske overgrep, undervise i menneskerettigheter, fremme rettighetene til kvinner og minoriteter og å jobbe for å få løslatt ulovlig fengslede i en rekke land.

- Verdens største dugnad

Landsgjennomsnittet lå klokken 23 på 32,77 kroner, og det vil øke i tiden utover.

— TV-aksjonen er også i år er en veldig vellykket. Vi har ett mål når vi starter arbeidet, og det er å verve 100.000 bøssebærere, slik at alle husstander får besøk. Det klarte vi, og alle har fått mulighet til å gi, forteller informasjonsansvarlig Ahmed Fawad Ashraf til NTB.

— Dette er verdens største dugnad. Ingen andre steder gir folk så mye penger, fortsetter han.Det endelige resultatet vil være klart om rundt to uker.

FORNØYD AKSJONSLEDER: Åse Schytte, aksjonsleder i Hordaland, er imponert over innsatsen til årets bøssebærere.
WANDA NATHALIE NORDSTRØM