— Dere er i ferd med å gjøre en stor feil. Og det går jeg ut fra at dere ikke ønsker å gjøre, sa byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) da han snakket til fylkesutvalget i formiddag.

I dagens møte i fylkesutvalget stillte en delegasjon med bergenspolitikere for å advare fylkespolitikerne mot vedtaket om én bussone i Hordaland. Gruppelederne for de fleste partier i bystyret satt i salen, og Warloe og Marte Mjøs Persen (Ap) tok ordet.

Skrøt, og kjeftet

Det var byrådet som hadde bedt om en såkalt deputasjon i fylkesutvalget, en ordning der kommunene kan komme til orde for å påpeke sine interesser.

Warloe startet sitt innlegg med å skryte av fylkespolitikerne.

— Noe av det mest vellykkede fylket har gjort de siste årene, har vært satsingen på kollektivtransport. Det har ikke minst vi i Bergen nytt godt av. Stadig større andel har tatt buss og bane, og det har igjen ført til at vi får mer statlig støtte til kollektivtransport, sa han.

Men:

— Nå frykter vi at fylkestinget er i ferd med å gjøre et vedtak som kan snu den utviklingen, fortsatte Warloe.

Som BT har skrevet flere ganger tidligere, vil vedtaket bety at en buss- eller bybanereise blir langt dyrere over korte distanser, mens den blir billigere over lange distanser.

- 38 kroner er uakseptabelt

Fylkesrådmannen har advart om at prisen på en enkeltbillett må økes til 38 kroner, dersom vedtaket om én sone står ved lag.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) har engasjert seg i saken. Hun ba i går gruppelederne for alle partier i bystyret om å stille i fylkesutvalget.— Det er viktig at bergenserne viser at vi er imot denne prisendringen. Vi må forklare fylket at en pris på 38 kroner ikke er akseptabel. Bergen trenger en prisstruktur som gir flere folk på buss og bane, ikke færre, sier byrådslederen til BT.

Hun håper at en tverrpolitisk protest vil får fylkespolitikerne til å endre mening.

Må kjefte på sine egne

Warloe advarte fylkesutvalget om at en kraftig økning i bussprisen vil føre til færre passasjerer, og dermed en vond spiral.

— Vi forhandler nå om bymiljøpakker med staten, og har sett at resultater er veldig viktig for å få støtte. Vi frykter at en kraftig takstøkning vil underminere de resultatene vi har oppnådd, og ødelegge alt vi har bygget opp. Derfor må jeg sterkt anmode dere om ikke å gjøre det vedtaket som nå ligger i bordet, sa Warloe.

Og det er hans egne han i tilfelle må snakke til rette. Det er nemlig Høyre, Venstre og Frp som har flertall i fylkestinget og har stått fast ved prisreformen, senest i samferdselsutvalget forrige uke.Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen avviste forrige uke at det er splittelse i partiet.

— Vi har snakket sammen i Høyre. Men vedtaket i samferdselsutvalget var teknisk, der vi sier at vi mener at vi må håndtere dette i forbindelse med budsjettet. Vi vet først 5. oktober hvilke rammer vi har neste år, sa Nilsen.

Flaktveit vs. Odda

Marte Mjøs Persen, fungerende gruppeleder for Ap, fikk også ordet. Hun understreket at det er en tverrpolitisk holdning i Bergen bystyre i denne saken. Hun viste til et eksempel fra eget nærmiljø.

— Det er helt urimelig hvis det skal koste det samme å ta bussen fra Flaktveit til Gullgruven som fra Odda til Bergen, sa hun.