På andre siden av byen finnes byens offisielle parkeringsplass for bobiler.

Da bt.no sjekket i formiddag mellom klokken 10.00 og 11.00 var det 18 bobiler ulovlig parkert på Bontelabo. Det var knapt nok plass til en personbil. Ved Bergen bobilsenter på Damsgård sto det 14 bobiler parkert. De har plass til 50.

Rundt omkring i byen var det også en rekke bobiler som tydeligvis hadde tatt natten i Bergen, blant annet ved Toldbodkaien.

— Her har vi det halve belegget av det vi hadde i Sandviken. Det betyr at rundt 2500 gjestedøgn går tapt i løpet av sesongen for oss, sier Terje Helgheim, daglig leder av Bergen bobilsenter.

Altfor langt vekke

Turistene som kommer til ham har gjerne brukt et par timer på å finne frem.

— De har kjørt i ring rundt i byen og er engstelige for hvor mye alle passeringene i AutoPASS vil koste dem. Vi ligger nå så langt vekk fra sentrum at det er helt på grensen til hva folk aksepterer, sier Helgheim.

Han mener det er merkelig at turistene får lov til å fortsette å parkere ulovlig uten at noen griper inn i den omfattende feilparkeringen ved Bontelabo med bøter og bottauing. I tillegg står de så nærme at han mener det kan bli farlig dersom det bryter ut brann. På Damsgård er kravet tre meter mellom vognene.

På Damsgård er det i dag plass til rundt 50 bobiler, men først nå har det begynt å bli i nærheten av fullt inne imellom. Da bobilsenteret lå i Sandviken for to år siden var det 80 plasser og fullt fra juni til langt ut i september, ifølge Helheim.

— Når vi vet at det er en økning i bobilturismen er det merkelig, sier Helgheim.

Kan ikke gjøre mer

Havnevesenet disponerer parkeringsplassen ved Bontelabo og Bergen Parkering håndhever parkeringsreglene.

— Vi vil helst ikke ha bobilene der. I fjor satte vi opp et skilt om at bobilene ikke kunne parkere. I tillegg har vi satt opp en postkasse med et kart, som viser hvor den offisielle bobilparkeringen er, sier Arvid Heggestad, seksjonsleder for trafikkbetjentene i Bergen Parkering.

Parkeringsselskapet har også bortvist bobilfolket til Damsgård. I tillegg har de vært der for å informere og rettlede turistene.

— Er det noen som er bøtelagt?

— Det er det nok, men jeg vet ikke hvor mange det dreier seg om, sier Heggestad.

Han understreker at det er vanskelig for parkeringsselskapet å gjøre mer enn de allerede har gjort.

— Også hos oss er det ferieavvikling, vi kan ikke være der hele tiden og passe på. Jeg skjønner at de som skal drive butikk vil ha flest mulig bobilgjester. Men vi har gjort det vi kan for å få dem bort dit, jeg har relativt god samvittighet.

Tjener penger

— Men dere tjener vel penger på at bobilene parkerer der?

— Jo, det gjør både vi og Havnevesenet så lenge de betaler. Men det viktigste for oss er at bobilparkeringen fungerer, sier Heggestad.

Franske Marc og Odile Lachenal våkinet i morges opp på parkeringsplassen på Bontelabo. De vet at de står feilparkert, men de fant ingen annen mulighet.

— Vi kom i går ettermiddag og lette etter et sted i Sandviken, som det sto om i guideboken vår, sier Odile, som ikke vet at den er nedlagt.

Men ekteparet ga seg ikke så lett. I jakten på bobilparkeringen på Damsgård gikk de til fots helt til Møhlenpris for å se om det virkelig var noe på andre siden av sundet.

— Men vi så ikke noen ting. Så til slutt parkerte vi her. Vi snakket med noen italienere som fortalte at det egentlig ikke er lov til å parkere her, men at det er ingen som blir tatt for det uansett. Så da ble vi, sier Odile.

- Kunne blitt lenger

De har sett mage bobiler som kommer kjørende og leser på et av parkeringsskiltene, som bare er på norsk. Noen av dem blir likevel, andre tør ikke og drar videre.

Hun tror ekteparet kunne ha blitt lenger i Bergen hvis de hadde funnet et sted med vann, elektrisitet og toalett, slik det er på Damsgård. På Bontelabo er det ikke slike fasiliteter.

– Slik situasjonen er nå, så drar vi videre allerede i ettermiddag, sier det franske ekteparet.

I dag er det ingen planer for ny bobilparkering i Bergen i 2009. Helgheim har søkt om å fortsette neste år, men har fått avslag på det.

— Dagens situasjon er at Bergen ikke har noen bobilparkering neste år, sier Helgheim.

Hvor synes du at bobilene burde få stå ?

Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan