Bt.no skrev mandag om Lene Olsen som møtte sjøpattedyret på lørdag — men Yngve Hegreberg og Njål Henrik Sand var i Torsvik den 26. februar, og var de første som fikk gleden av å møte en delfin her.

— I tretiden på ettermiddagen var jeg på besøk hos Njål, og han viste meg denne fjæren. Jeg tok bilder der, og plutselig sier Njål «Hei, jeg så noe uti vannet!» og jeg svarte «hæ?», sier Yngve Hegreberg.

Tilfeldig

Så oppdaget de en nysgjerrig delfin som svømte rundt i vannet.

— Jeg ble veldig glad, og det var en ren tilfeldighet at vi la merke til den, forteller han.

Hegreberg studerer digital mediedesign og har derfor alltid har kamera med seg.

— Jeg hadde to kamera og ga det andre til Njål, så satte vi i gang å ta bilder, sier Hegreberg.

Nysgjerrig

De unge mennene fortalte at det var en vanskelig seanse å få gode bilder av delfinen.

— Den var veldig rask, så vi hadde ikke mye tid på å få tatt bildene. Den gikk opp og under flaten hele tiden, forteller Njål Henrik Sand.

Men de fant etter hvert ut hvordan de skulle fange delfinens oppmerksomhet.

— Delfiner er veldig nysgjerrige. Vi slengte ut noen skjell til den, som vi fant i fjæresteinene, og da kom den med en gang. På det nærmeste var den fem meter unna oss, sier han.

600 bilder

Etter 20 minutter bestemte delfinen seg for å følge etter en båt som var på vei ut.

— Den var nok nysgjerrig på båten, og stakk av gårde. Men tålmodighet lønner seg, og vi ventet - etter en time var den tilbake hos oss, forteller Hegreberg.

Totalt 600 bilder ble resultatet av møtet med delfinen.

— De aller fleste bildene ble ubrukelige, og avbildet for det meste bare halen. Det tok lang tid mellom hver fotomulighet, sier han.

Sjelden gjest

— Det er veldig vanskelig å si om dette kan være samme delfin som ble observert på lørdag. Noen sier de har sett flere i det samme området, sier avdelingsingeniør Kjell-Arne Fagerheim, faggruppe sjøpattedyr, ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

- Er det vanlig med delfiner her?

— Nei, det er ikke delfiner fast i våre farvann. Sporadisk får vi besøk av en eller to delfiner som synes det er greit å komme på besøk her langt mot nord. Normalt er de flokkdyr som er i sørligere farvann, sier Fagerheim.