Siv Mjøs (22) var på vei til julebord. Morgan Rødbotten (40) skulle handle noen julegaver før han skulle ut igjen på sjøen. Brynjar Berge (24) var fortsatt på jobb på klesbutikken.

Det eneste de hadde til felles, var at de tilfeldigvis befant seg på Torgallmenningen rundt klokken 18.40 onsdag 5. desember.

I løpet av noen få, hektiske minutter ble de tre helt sentrale for at Trond Erik Lohne (56) klarte å holde seg i live, da han ble rammet av et alvorlig hjerteinfarkt midt på Torgallmenningen.

Mange bidro

I går møttes de alle på Haukeland sykehus, hvor Lohne må feire både jul og nyttår i påvente av en hjerteoperasjon.

— Tusen takk. Tusen, hjertelig takk til hver og en av dere, på vegne av meg selv og min familie.

56-åringen tar seg god tid når han håndhilser på sine livreddere, som han søndag etterlyste via bt.no.Det ambulansepersonalet trodde var én sentral helt, viste seg å være to redningsmenn og en -kvinne. Minst.

Også flere andre bt.no har vært i kontakt med, bidro med sitt da hjertet til Lohne sluttet å slå. Også dem sender hjertepasienten en takknemlig tanke.

Slik reddet de ham

Selv husker han ingenting. Derfor var møtet mellom de fire oppklarende for Lohne, som ikke engang husker at han sto opp og gikk på jobb den første onsdagen i advent.

Slik husker Brynjar Berge, som i høst har vært med på «Farmen» på TV2, øyeblikket:

— Jeg ser at du stanser opp, og faller på kne. Jeg reagerer på at ingen stanser, så jeg går bort og spør om du trenger hjelp. «Ja», svarer du, og jeg løper inn i butikken for å hente telefonen, sier Berge. Han jobber på Moods of Norway-butikken på Torgallmenningen.

Berge var den første hjelperne som tok grep da Lohne falt om. Samtidig som Berge er i telefonen med AMK, kommer Morgan Rødbotten forbi.— En mann går i bakken. Jeg løper bort og legger ham i stabilt sideleie. Så ser jeg at han blir blå i ansiktet.

«Nå dør det en mann foran øynene mine», tenker Rødbotten. Han snur Lohne på rygg, og får hjelp av en annen mann til å ta av ryggsekken. Sammen prøver de å holde luftveiene åpne, før Rødbotten begynner med munn-til-munn-metoden.

Som en evighet

Idet matrosen forsøker å få luft ned i 56-åringens lunger, går medisinstudent Siv Mjøs (22) forbi. Hun vet at for personer med hjertestans, er det viktigste å komme i gang med hjertekompresjoner så tidlig som mulig.

— Jeg ser at ingen jobber med brystet hans, og hiver meg ned. I alt stresset glemte jeg hvor hjertet er, selv om man egentlig bare skal trykke midt på brystkassen, forteller Mjøs.

Alle de tre heltene opplever de fire-fem minuttene før ambulansemannskapene kommer som en evighet. Mens Berge står i telefonen og overbringer AMKs instruksjoner, bytter Mjøs og Rødbotten på å foreta de tunge hjertekompresjonene.

- Den beste julegaven

Legene på Haukeland er ikke i tvil. De har sagt til Trond Erik Lohne at han ikke ville vært i live dersom ingen hadde holdt blodomløpet i gang.

Når hjertet svikter, teller hvert eneste sekund. Det er sjelden tid til å vente på at profesjonelle redningsmannskaper skal rekke frem.

De tre heltene har tenkt mye på hvordan det gikk med den livløse mannen.

— Etterpå var jeg så ute av meg at jeg ikke fant ut hvor jeg skulle gå av Bybanen. Jeg var kanskje ikke den mest humørfylte julebordsdeltakeren den kvelden, sier Siv Mjøs.

Også Rødbotten var preget etter opplevelsen.

— Da jeg leste på bt.no at mannen overlevde, tenkte jeg at det var den beste julegaven jeg kunne få i år. Å ha vært delaktig i at en person ennå lever, er bare en helt fantastisk følelse, sier han.

Brynjar Berge ser mot hjertepasienten.

— Jeg tror nesten vi er like glade som deg for at du lever, sier han.

— Nei. Med all respekt å melde, det tror jeg ikke, repliserer Lohne.

Møtes over middag

Hovedpersonen selv setter stor pris på å få en oppklaring i hva som faktisk skjedde da han falt om.

Trond Erik Lohne håper de fire kan samles igjen når han er operert og friskmeldt.

— Jeg vil gjerne invitere dere på middag når jeg har kommet meg på beina igjen. Er det noe dere kunne tenkt dere, spør Lohne.

— Ja, det hadde vært kjekt, lyder det unisont fra de tre heltene.

STORUTRYKNING: Her jobber mannskaper fra tre ambulanser med å få Trond Erik Lohnes hjerte til å slå igjen.
Jon Tufto