• Man må jo bare le.

Sverre Bernes er en av to uheldige tungtransportførere somsitter fanget mellom to ras langs Sørfjorden. Siden klokken 18 mandag har hanog en annen sjåfør stått i skjul under et rasoverbygg.

Tirsdag kveld fikk han beskjed om at de to må overnatte ikjøretøyet sitt enda en natt. I morgen vil ryddemannskapene sannsynligvis greieå rydde veien mot Odda. Da har han tilbragt minst halvannet døgn underrasoverbygget langs veien.

— Hva skal man si?

Er det noen som tar situasjonen med ro og godt humør, er detBernes.

— Nei hva skal man si? Man må jo bare flire av helegalskapen.

Han er særdeles fornøyd med politiet og skryter uhemmet.

- Mektig imponert

FRA TOPPEN: - Hele fjellsiden har liksom rast, helt fra toppen. Raset er sikkert 50 meter bredt, sier trailersjåfør Sverre Bernes, som står rasfast mellom Utne og Odda.

— De forsyner oss med både informasjon og mat. Vi har fåttlaksesmørbrød, pepperkaker og sjokolade. De passer godt på oss, jeg er mektigimponert. I tillegg står vi jo parkert i en «garasje», flirer han.Å holde varmen er heller ikke noe problem foreløpig.

— Vi holder bilene litt i gang innimellom, så det går bra.

I natt raste det så mye stein ned fra fjellet rundt dem atBernes sov ikke særlig godt.

- Var du redd?

— Det har ikke vært noe kjekt, nei. Vi ville rygge ut av rasoverbygget, tilet flatere sted nærmere Odda, men da buldret det så voldsomt at vi ikke toksjansen. Vi fikk beskjed av politiet om å bli stående. Hadde det ikke vært fordette rasoverbygget, ville jeg bedt om å bli evakuert, sier Bernes.

Men natt til tirsdag regner han med å sove langt bedre.Mannen har jo egen seng baki førerhuset, som enhver lastebilsjåfør seg hør ogbør.

— Jeg sover jo på Merchedes’ stjerneklasse, morer han seg.

- Fjellside i hodet

UNDER TAK: Trailersjåføren har søkt tilflukt under et rasoverbygg. - Uten det ville jeg bedt om å bli evakuert, sier han.
SVERRE BERNES

Han blir imidlertid oppgitt når han snakker om veiene iområdet og sikkerheten.— Jeg kjører mye langs veiene her, og man vet jo aldri hvasom skjer. Når det regner slik det har gjort nå vet man jo aldri om man får enfjellside i hodet. At det ikke gikk liv her i går, er helt fantastisk,sier han.

Bernes forteller at det lenge var usikkert om noen var tattav raset.

— Mange personbiler snudde sammen med oss på Måge. De klarteå kjøre forbi det siste raset, men det gikk rykter om at folk på andre siden avfjorden hadde sett lys inne i raset. Men jeg tror det er avkreftet nå, siertrailersjåføren, som var på vei til Porsgrunn med gipsskrap.

Sønnen lo

— Hvordan tar familien din dette?

— Da de hørte det, holdt guttungen (13) på å flire seg i hjel.

Nå forbereder Bernes seg på sin forhåpentligvis siste nattlangs Sørfjorden.

Bernes var i 09-tiden tirsdag borte for å se på raset. Han sier det så «fælt» ut.

Dette klarer de ikke å rydde i dag. Det er svære trær og jord og stein, det ligger sikkert fire meter høyt i veien. Hele fjellsiden har liksom rast, helt fra toppen, raset er sikkert 50 meter bredt.

Politiet: - Hold dere inne!

Ifølge den siste oppdateringen fra Hordaland politidistrikt er det gått «mange ras» i Hardanger.

— 29 personer er evakuert. Folk oppfordres til å holde seg inne, skriver operasjonsleder Jan Steimler i sin logg tirsdag morgen.

Tror ikke noen er tatt

Lensmannen i Odda, Øyvind Rosseland, sier de ikke har noen indikasjoner på at noen er tatt av ras.

— Vi hadde en uavklart situasjon mandag, men har undersøkt og har ingen indikasjoner på at noen ble tatt av raset. Vi vet det har vært trafikk i nærheten av rasene, det var en fergekø i nærheten da det andre raset gikk. Men jeg tror vi har en viss kontroll, vi har sjekket både raset og sjøen - og vi har ingen savnetmeldinger, sier Rosseland.

Tirsdag skal geologene i luften med helikopter for å sjekke rasene. Men heller ikke det kan foregå uten komplikasjoner.

— Alt er vanskelig i dag. Pilotene som skal fly geologene er både her og der, vi har båt på vei for å hente dem. Om et par-tre timer har vi de nok i luften, sier han til bt.no cirka klokken 10 tirsdag.

— Vi må hente pilotene i Tyssedal, og så frakter vi dem til basen i Kinsarvik. Dessuten er strømmen borte på flere steder på begge siden av Sørfjorden, så vi må hjelpe folk fra kraftselskapet frem til de stedene der det trengs hjelp. Det er litt armer og bein her nå, sier Odda-lensmannen.

FANGET: Sverre Bernes er fanget mellom rasene i Hardanger.
FRA SJØEN: Slik ser det ene raset langs Sørfjorden ut, fotografert fra fjorden. Raset er i nærheten av Nå.
2211-TIPSER