Soldater svirrer som maur rundt det digre helikopteret da vaierne strammes til. En 32 meter høy heisekran spenner musklene og griper tak i helikopteret. Sakte løftes Sea King-en opp i luften og settes forsiktig ned på dekket av KNM "Valkyrien".

Helikopteret er det samme som fikk en del bergensere til å sperre øynene opp en natt tidligere i måneden: Da ble Sea King-en tauet fra Grønneviksøren til Dokken — via gamle Nygårdsbro.

Ødelagt girkasse

Trøbbel med girkassen hadde nemlig medført at den digre fuglen - nesten 20 meter lang og 5 meter høy - hadde stått plassert i Grønneviksøren i Møllendalsveien en stund.

I dag fortsetter turen hjemover mot Sola, hvor helikopteret forhåpentligvis snart blir satt inn i drift ved Hovedredningssentralen igjen.

KNM "Valkyrien" er til daglig marinens logistikkfartøy. Fartøyet har stort lastedekk, og har tidligere transportert Marinens MTB-er, men aldri før fungert som "hangarskip".

Helikopteret ruvet godt på dekk etter det store løftet ved 09.30-tiden tirsdag formiddag. Operasjonen skjedde på Jektevikterminalen, like ved Hurtigrute-kaien.

Toalettpapir og helikopter

KNM "Valkyrien" har stor slepekapasitet og brukes blant annet til torpedofisking og varefrakt.

— Vi frakter alt fra toalettpapir til diesel, men det er første gang vi kjører et helikopter, sier kapteinløytnant Gerhard Bagge.

Turen sørover går i ti knop, så fartøyet burde være fremme sent tirsdag kveld. Rotorbladene er allerede på plass på Sola.

— De ble kjørt med lastebil for noen dager siden. Vi måtte ta dem av for at helikopteret skulle få plass på dekk, sier Bagge.

FIRES: Helikopteret settes forsiktig ned på dekk.
Jon Tufto
3. Vi nærmer oss ...
Jon Tufto
2. Opp i luften! Jammen bra at soldatene passer på.
Jon Tufto
1. Helikopteret står på kaien, klar til å løftes.
Jon Tufto