I går fortalte BA at Tor Helge Flaten i avhør har tilstått drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Han har hele tiden nektet for å ha begått drapet, men ble i retten dømt til 18 års fengsel for ugjerningen.

I samme avhør fortalte Flaten hvor han drapsmorgenen i 2000 kvittet seg med våpenet.

Tok bussen

Etter å ha tatt bussen til Eidsvåg sier Flaten at han gikk ned i undergrunnen, løftet opp et kumlokk, og kastet våpenet nedi.

Deretter skal han sammen med den såkalte «medhjelperen» ha kjørt til Jordal, hvor klærne de brukte ble dumpet. Disse klærne er senere funnet av politiet.

Da retten var på befaring tråkket de nesten på stedet hvor våpenet lå skjult. Den gang hevdet Flaten at det var medhjelperen som hadde kastet våpenet — uten at han visste hvor.

Men nå har altså Flaten bidratt til å løse et av de viktigste ubesvarte spørsmålene i Åsane-drapet.

Da politiet for en ukes tid siden reiste til Eidsvåg, fant de et våpen med samme kaliber som det Øyvind Bjarte Madsen ble drept med. Våpenet er sterkt preget av å ha ligget i vann i lang tid. Det er derfor lite trolig at det finnes DNA som knytter våpenet til Flaten. Politiet tviler derimot ikke på at våpenet er drapsvåpenet.

— Vi har gjort et funn og det vil bli sendt til undersøkelse. Mer vil jeg ikke si om saken, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Olsen ville snakke

Mye har skjedd rundt Åsane-drapet etter at mannen som er dømt som arkitekten bak, Jarle Olsen, begynte å snakke i fjor høst.

Olsen ga i flere avhør en grundig forklaring om sitt kjennskap både til Åsane-drapet og Lindås-drapet. Samtidig som Olsen distanserte seg fra drapet på Øyvind Bjarte Madsen, trakk han en 26 år gammel kompis dypt inn. 26-åringen ble pekt ut som mannen som skaffet våpen til begge drapene.

Forklaringen førte til at 26-åringen og en annen mann ble pågrepet og siktet. Begge sitter nå fengslet.

Den dramatiske utviklingen i saken gjorde naturlig nok politiet interessert i å snakke med Tor Helge Flaten. Svaret derfra var at han ikke hadde mer og si. Helt til for halvannen uke siden.

Hvorfor Flaten først nå, seks år etter drapet, bekrefter at det var han som skjøt Madsen virker vanskelig å forstå. For sin egen sak vil det ha liten, om ingen, betydning.

— Han har gitt en forklaring på hvorfor tilståelsen kommer først nå, uten at jeg vil gå inn på innholdet av den, sier advokat Oscar Ihlebæk som representerer Flaten.

Kan hjelpe venn

Flatens forklaring kan derimot ha stor betydning for 26-åringen som sitter i varetekt.

Etter det BT forstår skal Flaten langt på vei ha forklart ham ut av Åsane-drapet. Sånn sett fungerer Flatens forklaring som motvekt til det Jarle Olsen har sagt om 26-åringens rolle.

— Vi synes den nye forklaringen er veldig interessant. Det vil forhåpentligvis føre til at min klient endelig sjekkes ut, og blir løslatt, sier advokat John Chr. Elden, som forsvarer 26-åringen.

Jarle Olsens advokat, Helge Wesenberg, mener Flatens tilståelse kan ha betydning også for hans klient.

  • På bakgrunn av det som nå har kommet frem vil jeg vurdere å be om at saken blir gjenopptatt, sier Wesenberg.
I VANN: I bunnen på denne kummen har trolig våpenet som ble brukt til å drepe Øyvind Bjarte Madsen ligget i seks år. Tor Helge Flaten sier at han kastet våpenet her drapsmorgenen.
ØRJAN DEISZ