Det er ventet sterke vindkast langs Vestlandet torsdag. Årsaken er et stormsenter mellom Storbritannia og Norge som nå er i ferd med å nå kysten.

— Nå er det liten storm på kysten av Sogn og Fjordane, og opp mot sterk storm ved Stad. Det er de fylkene som får det verst i dag, sier statsmeteorolog Haldis Berge til bt.no torsdag morgen.

Meteorologisk institutt varsler full storm i Sogn og Fjordane og liten storm i Hordaland, som minker til stiv kuling utover kvelden.

Det ventes vanskelige kjøreforhold på høyfjellsovergangene i vestlandsfylkene på grunn av sterk vind og snø.

- Venter orkan på Stad

Vinden vil blåse fra sør hele formiddagen, men i ettermiddag dreier den over til sørvestlig vind og senere vestavind. Da ventes sterk kuling i Hordaland og liten storm i Sogn og Fjordane.

De mest utsatte områdene er nordover fra Sognefjorden.

— Når vinden dreier til vestavind, går den lenger inn i fjordene og vil merkes av flere, selv om vindstyrken i seg selv ikke blir sterkere. Det kan hende vi får en kortvarig orkan akkurat når vinden dreier, men det blir kun på Stad, sier Berge.

Det ventes en del regn over Vestlandet, men langt fra like mye som da uværet «Berit» herjet for få dager siden. Nedbøren vil i formiddag falle som snø over 800 meter, utover ettermiddag kryper snøgrensen ned mot 600 meter.

— Det blir kjøligere utover dagen, og vinden vil minke utover kvelden, sier Berge.

Men selv om vinden roer seg i kveld, er det ventet et nytt kraftig lavtrykk allerede fredag.

- Tror vi slipper orkan

Storm-meteorolog Roar Teigen er noe mer opmistisk med tanke på uværet, og tror ikke vinden når orkans styrke.

— Stormsenteret i Nordsjøen har moderert seg litt i de siste prognosene, sier han.

Også han regner med liten og full storm langs kysten av henholdsvis Hordaland og Sogn og Fjordane, opptil sterk storm på spesielt utsatte steder. Men selv ikke på Stad tror han på orkans styrke, selv om prognosene er usikre.

— Med orkan mener vi en middelvind på orkans styrke, altså ti minutter med en gjennomsnittlig vindstyrke på over 32,6 meter per sekund. Enkelte kast kan jo komme opp i over 33 meter per sekund, men jeg tror ikke vi får det vi kaller orkan, sier Teigen.

Med kjøligere luft fra nordvest utover kvelden, venter han snø så lavt som 400-500 meter.

— På toppen av Ulriken kan det legge seg et hvitt teppe utover kvelden. Det er lenge siden sist.