For tiden bygges det tunnel under Kanadaskogen. Den går fra Liavatnet i Bergen vest til Sandeide, og er en del av Byggetrinn på Ringvei Vest i Bergen.

En jevn dur

Onsdag ble bt.no kontaktet av en turgåer. Han var ute med sine hunder, og stanset opp da han hørte lyder fra bakken.

— Det var en jevn dur av borring. Mens jeg lyttet, ble jeg oppmerksom på at store deler av stien var dekket med sement. Flere steder var sementen størknet, forteller han.

bt.no dro ut og møtte turgåeren, som foretrekker å være anonym. 30 minutters gange fra tunnelinnslaget ved Liavatnet, kommer vi til stedet, som ligger like nedenfor Storhovden.

- Ikke bra

I Kanadaskogen er det stille, med unntak av lyden av et fly som tar av fra Flesland. Så:

— Hør! Kan du høre lyden?

Jo, ganske riktig. Under området der sementen ligger på stien, kommer en jevn lyd av borring. Så blir det stille igjen, før bakken igjen begynner å brumme.

— Statens vegvesen informerte oss om arbeidet for en tid tilbake. Da fikk vi vite at det skulle sprøytes sement inn i grunnen for at ikke vannet i Kanadaskogen skulle renne inn når de begynte å sprenge tunnelløpet, forteller turgåeren.

— Men det er jo ikke bra når sementen tyter opp til bakken, legger han til.

Skal stanse vannet

Ottar Midtkandal blir ikke overrasket når bt.no ringer og forteller at det er funnet sement i Kanadaskogen.

— Før vi sprenger tunnelen, borrer vi 25 meter lange hull med en diameter på fem centimeter. Under kraftig trykk sprøyter vi sementblandingen ut i hullene, slik at den skal størkne nede i grunnen. På den måten unngår vi at vannet fra Kanadaskogen renner inn i tunnelen, sier prosjektlederen i Statens vegvesen.

— Hvis vi ikke hadde gjort dette, kunne vi ha risikert at skogen ble tømt for vann, fortsetter han.

Midtkandal forteller at grunnen i området er porøs.

— Derfor har vi sett at det har kommet sementblanding opp på bakken andre steder, blant annet i Hesjakollen. Der kom det mye mer enn det du forteller om. Vi skal rydde opp etter oss når jobben er gjort, forsikrer Midtkandal.