Det meksikanske seilskipet «Cuauhtémoc» gjorde seg bemerket på Byfjorden i dag, med et gigantisk meksikansk flagg i akterstavnen og syngende gaster i mastene.

folkimasten-3.jpg
HELGE SKODVIN
folkimasten-1.jpg
HELGE SKODVIN

«Cuauhtémoc» er en bark med tre master og fører 23 seil. Hun har vært en del av den meksikanske marinen siden 1982 og fungerer som skoleskip for fremtidens meksikanske offiserer.

Globetrotter

Som skoleskip har hun gjort tre jordomseilinger, krysset Ekvator 14 ganger passert Panama-kanalen 43 ganger. For å nevne noe.

I år gjennomfører mannskapet Cruise Europe 2013. De seilte fra Veracruz 9. april og ble vinket av gårde av president Enrique Peña Nieto. De skal innom 18 havner: Havana (Cuba), Norfolk (USA), Bordeaux og Rouen (Frankrike), Den Helder (Nederland), Bergen, Aarhus (Danmark), Helsinki (Finland), St. Petersburg (Russland), Szczecin og Gdynia (Polen), Riga (Latvia), Lisboa (Portugal), Cadiz og Santa Cruz de Tenerife (Spania) og til slutt Cartagena de Indias (Colombia).

Returen går via Panama-kanalen til Acapulco, hvor hun skal ankomme 15. november.

Den siste aztekerkeiser

«Cuauhtémoc» er oppkalt etter den siste aztekerkeiseren som i 1525 ble fanget og henrettet av spanske conquistadorer, ledet av Hernan Cortes.

Skipet har vært i Bergen før, senest under Tall Ships Races i 2008.

Hun skal ligge i Bergen til 1. juli, og meksikanerne ønsker nysgjerrige bergensere velkommen om bord.

NB: I en tidligere versjon av artikkelen skrev vi at Cuauhtémoc er en skonnert. Det er ikke riktig. Hun er en bark.