FINN BJØRN TØNDER

— Reny er rett og slett en ekte Pippi Langstrømpe, het det i DNS-korridorene før rollelisten kom. Og regissør Hanne G. Tømta (påtroppende teatersjef ved Rogaland Teater) bekreftet det samme overfor Bergens Tidende i går. Fra 8. oktober kan hele Bergen se at påstanden er korrekt. Da er det premiere på Astrid Lindgrens herlige Pippi Langstrømpe.

Forvirret Pippi

Da BT møtte den 26 år gamle Pippi før prøvene på DNS i går, innrømmet hun at hun var en smule forvirret. For Reny er slett ikke bare Pippi for tiden. Hun vandrer bokstavelig talt mellom tre roller. Nora i Ibsens «Et dukkehjem», Lenonora i Holbergs «Don Ranudo» og altså Pippi Langstrømpe. - Var nettopp på Ibsenfestivalen i Oslo som Nora, og skal på turné med samme stykke i november. Og så er jeg altså opptatt med å tjene Don Ranudo på kveldstid, i tillegg til å være Pippi under prøver på dagtid. Blir litt forvirret av det. Heftig. Men det er jo sånn skuespilleryrket er, ler Reny Marie i Pippis utrustning.

Drømmerollen

Som Nora fikk hun ovasjoner. Og som Leonora er hun også helt herlig. Søfteland-jenten innrømmer likevel at Pippi Langstrømpe er drømmerollen. - Jeg får jo gjøre omtrent hva jeg vil. Dessuten får man enorm energi av en slik rolle. Og Pippi er jo klin hakke gal. Hun er så åpen og viser glede til alt. Det er herlig å spille en slik figur.

— Mange sier du er som skapt for rollen. At du egentlig er Pippi Langstrømpe?

Reny Marie Gaassand Folgerø blir paff et lite øyeblikk. Så ler hun. - Jeg har i alle fall problemer med å gå i trapper med Pippis sko. Og så liker jeg meg egentlig ikke på tak. Men det er herlig å kunne løfte ett tonn. Og kampinstruktører har nå lært meg å banke livskiten ut av folk uten å bruke en muskel. Helt topp! Jeg tror likevel at jeg er litt trøttere enn Pippi om kveldene, for tiden. Så helt make er vi nok ikke.

Måtte bare slå hjul

— Første gang hun fikk på seg det fargerike Pippi-kostymet bare ble hun Pippi. Hun slo hjul med en gang, sier regissør Tømta, og ser beundrende mot Reny der hun står på sjørøverskuten med sin «far», Kaptein Langstrømpe i Jon Ketil Johnsens skikkelse. Også han forvirret for tiden. Langstrømpe om dagen og Don Ranudo-tjener med suksess på kveldstid.

— Er det et helt vanlig Pippi-stykke DNS har premiere på neste fredag?

— Manuset er vanlig. Men jeg tror vi har lagt på noen lag til. Noe mer for voksne. At de skal ha det gøy også. Sammen med barna, sier hovedrolleinnehaveren, før hun går inn i intime samtaler med Tommy og Annika (Karoline Stemre og Finn Jacobsen) og Helen og Ken (Ingrid Kragh Fosse og Chris Jørgen Knudsen), dyktige barn i viktige roller. Det er forresten flere barn med. Også noen som alternerer i rollene. Det skal også de voksne skuespillerne gjøre. I to uker skal for eksempel «Vildanden» s Hedvig, Kjersti Sandal, vikariere for Reny Marie, som da er Nora på turné for Riksteateret.

På hest i byen

Men i begynnelsen av spilleperioden stiller DNS med følgende Pippilag, i tillegg til Gaassand Folgerø og Johnsen: Monica Hjelle som fru Prusselius, Sissel Ingri Tank Nielsen som både matros og fru Granberg, Tore Chr. Sævold som både frue i selskap og Dunder tyv, Agnes E. Kittelsen som Blom tyv og fru Settergren, og Kim Kalsås og Yngve Seterås som politimennene Larsson og Klang. Seterås har det nok tøffest. Kjuagutten personlig må nemlig bytte ut bergensdialekten med trøndersk?!?

Du kan forresten få en smakebit på oppsetningen allerede førstkommende lørdag ettermiddag. Og det i selve Bergen sentrum. Ute.

Da skal nemlig Pippi, politifolkene og andre ut blant folket. Og de skal bruke en ekte Pippi-hest, kanskje med flekker.

— Skal Pippi ri gjennom bygatene? Fikser du det også?

Reny Marie Gaassand Folgerø ser rart på oss. - Har du ikke lest Pippi Langstrømpe du? Vet du ikke hvor sterk jeg er? Jeg skal vel bære hesten, vel. Selvfølgelig skal jeg det.