I april får Bergen sentrum en hel gjenvinningsstasjon på hjul.

— Vi ønsker å få bukt med forsøplingsproblemet. Derfor vil vi gjøre det lettere for folk å levere inn bosset sitt. Mange sentrumsbeboere har ikke bil, og spesielt for studenter har det vært et problem å få levert fra seg grovavfall. Nå er vi på plass før de forlater sine huler til våren, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Den mobile gjenvinningsstasjonen er en stor skapbil. Den vil stå fast en ettermiddag i uken på fire ulike steder i sentrum.

Ikke hageavfall

I bossbilen er det plass både møbler, vaskemaskiner, sykler og datamaskiner. Nesten alt du normalt måtte ha kjørt til et avfallsanlegg.

Også farlig avfall kan du levere inn. Papp tar de gjerne, men du må flatklemme eskene først. Men hageavfall og matavfall vill de ikke ha.

— Vanlig boss skal en kaste som før. Hageavfall blir for voluminøst å ta i bilen, men så er det heller ikke så mange hager i sentrum, sier prosjektleder Barbro Relling i BIR.

Hun er spent på om folk vil bruke tilbudet.

- Tror du folk vil komme inn fra bydelene for å levere bosset i sentrum?

— Det kunne blitt et problem. Men i april utvider vi også åpningstidene på anleggene i Salhusvegen, i Møllendalsveien og på Espehaugen til klokken åtte om kvelden på hverdager. Så dermed håper vi å unngå det, sier Relling.

Folk så kreative at de kan lure en stol ned i et bosspann

Konteinere i bilen

Inne i skapbilen er det flere konteinere. Og du må selv sortere bosset ditt i rett konteiner. Svarte sekker med usortert avfall får du ikke levere

- Hva om dette blir for populært?

— Vi skal sørge for at alt boss blir fjernet samme kvelden, uansett hvor mye som kommer. Men folk må ikke sette fra seg boss når bilen ikke er der. De vil bli bøtelagt på lik linje med andre bossyndere.

Tilbudet er bare for private. Nyordningen starter mandag 22. april og det blir Møhlenpris som får besøk den første ettermiddagen. Prisen for å levere avfall er den samme som på de andre gjenvinningsstasjonene.

- Gigantisk støvsuger

På sikt vil både gjenvinningsstasjonen i Møllendalsveien og i Salhusvegen forsvinne. For å erstatte disse planlegger BIR en ny stor gjenvinningsstasjon. De leter etter en tomt i Åsane, men hvor den nye stasjonen blir plassert, er ikke avgjort.

Våren 2014 starter en testkjøring av bosnettet i sentrum. Fra sommeren neste år vil trolig mottaket i Jekteviken være i gang. Bosset vil bli sugd dit i rørene under bakken, i stedet for med biler.

— Det blir som en gigantisk støvsuger. Når vi starter med gjenvinningsstasjoner i sentrum, er dette en del av forberedelsene til bossnettet. I rørsystemet kan bare bossposer kastes. I dag er jo folk så kreative at de klarer å lure en stol ned i et bosspann. Det kan de ikke gjøre i bossuget, sier Tina Skudal.

Bruktkrok

I et hjørne av bilen blir det et brukthjørne. Her kan du sette fra deg brukbare ting som andre kan ha nytte og glede av. Og der kan du plukke fritt det du ser mon i.

— Vi har veldig god erfaring med brukthallene. Det kan være mye du ikke har brukt for, men som det er for gale skal kastes. Men vi ønsker ikke å gå Fretex eller loppemarkeder i næringen. Har du fine saker du ikke trenger, så gi det helst til dem, oppfordrer Skudal.

Hva mener du om tiltaket? Har du forslag til navn på bilen?

TURISTMAGNET: Slik så det ut da studenter flyttet ut fra Rosenbergsgaten i fjor. Turister som fotograferte Johanneskirken fikk synet midt i glaningen.
Pål Engesæter