SILJE VESTVIK

— Så snart vi er ferdige med å støpe ytterveggen, skal Nygårdsgaten legges tilbake til sitt gamle løp, lover Arne Tormod Olsen, teknisk sjef i Grieghallen AS. Det skjer i slutten av måneden eller i løpet av de to første ukene i april, og vil nok glede mange bilister som er lei av å kjøre slalåm imellom anleggsgjerder og gravemaskiner i ukjent terreng.

Den trafikkerte veien legges tilbake fordi kommunen nå er ferdig med å bytte ut gamle vann- og avløpsrør i det minste anleggsområdet. Arbeidet med det tre etasjers parkeringshuset under bakken har i midlertidig så vidt begynt. Foreløpig er det bare løsmassen oppå fjellet som er gravd ut, og hullet er i dag mellom tre og seks meter dypt.

12 meter dypt

Så snart veggen mot Nygårdsgaten er støpt ferdig, blir to hull til et bredt, dypt ett. Fra midten av april til fellesferien skal man sprenge seg ned til 12 meters dyp. Men de med høydeskrekk trenger ikke å bekymre seg: Anleggsområdet skal sikres med solide, tette gjerder som vil hindre den utsikten ned i hullet man har i dag.

Parkeringshuset på omtrent 11.000 kvadratmeter får nedkjøring fra Lars Hilles gate og under Grieghallen, og vil ha rundt 400 plasser. Etasjen nærmest overflaten får dobbel takhøyde og skal også brukes som messeanlegg. Totalt vil anlegget koste cirka 100 millioner.

Ferdig til Festspillene 2006

— Vi håper å bli ferdige til Festspillene 2006, slik at vi slipper ulempene arbeidet fører med seg i to festspill på rad, sier Olsen. Å drive en konserthall beleiret av anleggsarbeidere og omgitt av hull i bakken krever en ekstra innsats. Alle inngangene som vanligvis brukes til å få kulisser og teknisk utstyr inn på scenen, er nå utilgjengelige, og Grieghallen har måttet bygge om flere andre dører for å få store enheter på plass.

Arkitektkonkurranse

Parkeringsanlegget under Edvard Griegs plass blir en sentral del av Griegallmenningprosjektet, dersom planene om et multikulturhus og et konferansesenter blir vedtatt og gjennomført. På toppen av parkeringshuset vil bergenserne uansett få et nytt byrom. Hvordan det blir seende ut, bestemmes i en arkitektkonkurranse som utlyses i slutten av denne måneden.

— Dette området burde egentlig vært satt i stand for mange år siden, men nå skal det bli et byrom som folk kan bruke, sier Olsen, som blant annet håper at Grieghallens billettsalg kan flyttes ut.

NED I AVGRUNNEN: Synes du at hullet i Nygårdsgaten er stort nå? Bare vent til det blir 12 meter dypt! RUNE NILSEN (foto)