Påmeldingene til konferansen, der hensikten var å koble personer med innvandrerbakgrunn med ledere i arbeidslivet, strømmet inn de siste dagene. Til sist måtte Næringsrådet si stopp av kapasitetsgrunner.

— Jeg er sikker på at vi skulle klare å fylle denne salen to ganger, sa administrerende direktør Marit Warncke da hun åpnet jobbkonferansen i Grand selskapslokaler torsdag ettermiddag.

Amel Balic, ferdig siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i 2010, reiser seg etter å ha fått ti minutter på tomannshånd med Paul-Christian Rieber, NHO president og leder for GC Rieber.

— Det var veldig interessant å snakke med ham. Jeg synes dette var en god måte å få kontakter på, sier Balic.

Etter noen innledende foredrag fikk de fremmøtte korte individuelle samtaler med noen av de cirka fremmøtte 50 lederne fra bedrifter og offentlige virksomheter.

Rieber roser arrangementet, selv om han gjerne skulle sett at de økonomiske utsikten var lysere og muligheten til å finn jobb bedre.

— Veldig bra og helt nødvendig. Men det er klart det er krevende akkurat i denne tiden. Arbeidsmarkedet som er der ute nå er annerledes enn for ett år siden, sier Rieber.

Prosjektleder Joshua Ruzibiza i Adecco har jobbet med et rekrutteringsprosjekt for innvandrere siden 2007. Det startet i Telemark, der Ruzibiza bor. Gode resultater gjør at han nå jobber for å ta metoden i bruk over hele landet.

  • Det går ut på å identifisere og kartlegge de ressursene som innvandrerne sitter med, spesielt de med utdanning, for de sliter med å finne jobb på egen hånd, sier Ruzibiza og minner om at cirka 70 prosent av alle ledige stillinger aldri lyses ut.

Derfor er det viktig å bygge opp et nettverk og kunnskap om hvordan man går frem for å søke jobb.

Rune Nielsen