• Han lå og holdt seg fast i gresset. Det var seksti meter rett ned, sier redningsmann.

En mann i midten av 20-årene var på fjelltur ved Søreide, sør for Sognefjorden i Høyanger kommune, da han kom seg vekk fra stien og fikk problemer.

— Han fulgte stien opp en bratt fjellside, da han gikk ned igjen mistet han stien. Da kom han seg verken opp eller ned, sier operasjonsleder Hans Petter Harlem i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Talibanjakten Ringte etter hjelp

Da ringte den svenske turgåeren etter hjelp. Politiet fikk inn melding om klokken 15.41.

Et Sea King-helikopter ble sendt for å redde mannen ned fra den bratte fjellsiden. Mens helikopteret var på vei måtte turgåeren holde seg helt i ro der han var, 640 meter over havet.

— Han satt på en fjellhylle og ventet. Det var 60-70 meter stup ned, sier Harlem.

Lokale mannskap fra brann- og redningstjenesten i Bjordal lokaliserte ham fra bakken, så Sea King-helikopteret kunne fly rett inn og plukke ham opp.

Et par timer senere, klokken 18.22 var turgåeren trygt nede igjen.

— Han gjorde den eneste rette med å ringe nødtelefon. Han var ukjent i området og hvis han hadde prøvd å bevege seg mer på egen hånd, kunne det gått riktig ille. Hjelpen måtte komme fra oven, det var ikke farbart for andre å hjelpe ham, sier Harlem.

FOTO: 330-skvadronen

- Holdt seg fast

Det var 330-skvadronen fra Florø som rykket ut for å hjelpe turgåeren ned.

- Hvordan så det ut der han var?

— Han sto midt i en fjellside, med et stup på opp mot seksti meter rett ned. Det var egentlig ingen hylle, men veldig skrått. Han lå i gresset og holdt seg fast.

Det var noe gress og noen lave trær der han var. Da vi kom med helikopter ble det vind og han måtte holde seg ekstra godt fast, sier redningsmann Dag Børslien i 330-skvadronen.

— Vi fikk et nytt helikopter til Florø i september i fjor. Det øker beredskapen betraktelig i Sogn og Fjordane. Hvis ikke måtte helikopteret kommet fra Ørlandet og det ville tatt to timer ekstra, sier Børslien. Siden torsdag har de vært ute på fire redningsaksjoner hvor de har hjulpet personer ned fra fjellet.