Det var lørdag 10.januar i år, mens uværet «Nina» herjet, at villmannskjøringen fant sted. Kameratene kom i hver sin bil fra Fjøsanger mot Lagunen ved 22.45-tiden. Nå er mennene dømt i Bergen tingrett.

Der kommer det en til

— Oi, oi, oi, oi, oi, beslag, sier politimannen da den første bilen kjører forbi den sivile patruljen som har en fart på i underkant av 80 km/t.

— Der kommer det en til, legger han til da nestemann suser forbi.

Videoen viser ferden videre mot Lagunen i 80-sonen.

De unge mennene var langt fra erfarne sjåfører. Den ene hadde hatt førerkortet i en måned, den andre i nesten ett år.

Blåste forbi sivil politi

I retten kom det frem at mennene ville teste bilene sine. Den ene kjørte først med den andre etter. Det de ikke visste var at det var en sivil politibil fra Bergen sentrum som var ute på veien samtidig denne kvelden.

Da bilene nærmet seg Lagunen, oppdaget sjåførene at det kom blålys bak dem. Politiet hadde tatt opp jakten. Den ene stanset bilen rett før rundkjøringen ved Lagunen.

Han har tilstått råkjøringen i Bergen tingrett og er dømt til fengsel i 18 dager. Han mister førerkortet i 24 måneder og må kjøre opp på ny.

- Skjelver og har full panikk

Den andre stanset ikke og kjørte videre med politiet på hjul. På videoen hører man samtalen mellom politifolkene mens de ligger bak ungdommen som kjører mot Sandsli.

— Vi har en måling på 165 km/t, og nå stikker han, blir det sagt i politibilen.

— Det går veldig fort unna her, sies det videre.

Sjåføren kom unna i første omgang, men ble senere stanset. Også han har tilstått i retten.

Der forklarte han at han så «blålysene ved avkjøringen opp til Nordås. Han fikk panikk, og tenkte ikke så mye og tråkker bare mer på gassen. Han forstod at de var etter ham, han kjører opp mot Sandsli, han parkerer ved Statoilbygget og stod der en halvtime fordi han ikke klarer å kjøre videre, han skjelver og har full panikk....Nesten hjemme stoppes han av politiet.»

Uten lappen i 27 måneder

Den unge sjåføren hadde kun hatt førerkortet i en måned og straffes noe strengere enn kameraten, som stanset da han så blålysene. Han dømmes til fengsel i 34 dager. 14 dager gjøres betinget.

Han mister også førerkortet i 27 måneder, noe som er seks måneder lavere enn aktors forslag. Også han må kjøre opp på ny.

Retten mener det er skjerpende at mennene kappkjørte. Morten Ørn er sjef ved Bergen sør politistasjon. Han er godt kjent med at det kjøres fort på Sjølinjen.

— Men det er ikke ofte vi kommer borti slike hastigheter, sier han.

Her på Fritz C. Riebers veg i Bergen ble to unge menn målt til 165 km/t. Nå er de dømt i Bergen tingrett.
GERHARD FLAATEN (ARKIV)