Det var onsdag at Varaldsøy bygdelag inviterte til møte om en ny fergekai på øyen i Kvinnherad. Flere av medlemmene der ønsker at kaien skal flyttes.

Dagny Fuglø (77) er imidlertid imot, og tok turen ens ærend fra Bergen for å delta.

På ungdomshuset ble hun ønsket hjertelig velkommen av politikere, men fikk en kald skulder fra bygdelagsmedlemmene.

— Lederen i laget kom bort og sa at jeg ikke var invitert. Jeg sa at jeg bare hadde lyst til å høre hva politikerne sa. Så tok han meg i armen og ledet meg ut, sier Fuglø.

Møtet hadde hun fått høre om via en venninne.

— Jeg ble jo skuffet, for jeg er medlem i bygdelaget, jeg også. Det var vel egentlig et arbeidsmøte, forstår jeg, men jeg ville nå bare høre hva politikerne mente i saken, sier Fuglø.

- Hadde ikke fått invitasjon

Avisen Kvinnheringen var på møtet onsdag, og i dagens avis skriver de om hendelsen.

— Dette var et møte der bygdelaget hadde invitert noen politikere og ville ha en prat om ny fergekai. Vi hadde invitert skriftlig dem vi ville ha, Dagny Fuglø hadde ikke fått en slik invitasjon, sier bygdelagsleder Øystein Kårstad i avisen fredag.

Kvinnheringens journalist spurte om møtet ikke var åpent.

— Nei, det var det ikke. Jeg ville gjort akkurat det samme en gang til, sa Kårstad til det.

— Andre, uansett om de var for eller mot ny fergekai, ville heller ikke fått være med på møtet, sier Øystein Kårstad, leder i bygdelaget.

Han understreker at han respekterer at Dagny Fuglø har sine meninger, men synes hun må respektere at de har sine.

Kårstad forteller at i en underskriftskampanje for å flytte kaien, fikk laget inn 138 underskrifter, og at det tilsvarer 86 prosent av de over 18 år, som bor på øyen. Han mener de fleste som er mot, ikke har bostedsadresse på Varaldsøy.

— Vi prøver å representere de 86 prosentene, og ville diskutere saken med politikere i kommunen. Skal vi ha en fremtid på øya, må det være god kommunikasjon. Vi er avhengige av å pendle til jobben.

Jobber med alternativ

I Kvinnherad kommune jobber de med hva de skal gjøre med fergekaien på øyen. Det ene alternativet er å oppgradere den eksisterende kaien i sentrum. Den andre er å flytte den lenger sør til Skjelnesodden.

Fuglø meldte seg inn i Norges Naturvernforbund for 20 år siden nettopp på grunn av dette området.

Pensjonisten bor for tiden i Bergen, men er vokst opp på øyen og eier et hus der.

- Tror du at du ble kastet ut fordi du er mot å flytte fergekaien?

— Å, ja. De er galne på meg, de som er der, sier hun.

Biologisk mangfold

Hun opplyser at det er rundt 70 medlemmer i Naturvernforbundet Kvinnherad, og de er alle imot utbygging av Skjelnesodden.

Fuglø trekker frem den urørte naturen og det biologiske mangfoldet.

— Det er også en fin badestrand og gammel skog. Om de skal lage fergekai der, er det vandalisme. Nå er det fredelig og fint der, men det blir ikke det samme med fergekai, sier Fuglø.

Hun har ikke latt seg skremme og kommer til å forsette med å engasjere seg i saken.

— Vi jobber mye med å informere politikerne, de som har det siste ordet.

OMRÅDET: - Det er også en fin badestrand og gammel skog. Om de skal lage fergekai der, er det vandalisme.
PRIVAT
MØTET: Varaldsøy bygdelag og politikere diskuterte fergekaien på øya. Fra venstre:Kommunepolitikerne Thorleif J. Hellesøy (Frp), Leif Sverre Enes (H), ordfører Synnøve Solbakken (Ap), Torgils Våge (Sp) og prosjektleder Anbjørn Høivik fra kommunens plan- og byggavdeling.
ARNE LINDEFLATEN/KVINNHERINGEN