Nyttårsaften står for døren, og mange har kjøpt inn fyrverkeri for å markere det nye året.

Men skal du fyre av din egen nyttårssalutt, må du være nøye med hvor og hvordan dette gjøres. I store deler av Bergen er det totalforbud mot fyrverkeri som går høyere enn fem meter, melder Bergen kommune.

I sentrale bydeler er det kun langs Store Lungegårdsvann og langs Nordnespynten det er lov å skyte opp fyrverkeri, og da selvsagt ut mot vannet.

Forbud i sentrum ...og Salhus

Det er disse reglene som gjelder i Bergen kommune:

  • Fra og med 2008 ble det innført landsdekkende totalforbud mot å skyte opp raketter med styrepinne.
  • I henhold til politivedtektene for Bergen kommune er det forbudt å brenne av alle typer fyrverkeri uten samtykke fra politiet.
  • Politimesteren og brannsjefen har bestemt at forbudet mot avbrenning av fyrverkeri på nyttårsaften skal opprettholdes i området innenfor bompengeringen i sentrum og i brannsmitteområdene på Laksevåg og i Salhus.
  • Bruk av fyrverkeri er ellers i kommunen bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Forutsetningen for dette er at fyrverkeri, uansett klasse, ikke skal avbrennes dersom det kan oppstå fare for brann eller personskade.
  • Mindre fyrverkeri (klasse I og II), som har stigehøyde på mindre enn 5 meter, kan imidlertid brukes innenfor bompengeringen i sentrum, dersom det ikke er fare for brann eller personskade. Dette vil si fyrverkeri av typen stjerneskudd, spinnere og fontener. Men dette gjelder ikke i eller i nærheten av brannsmitteområdene.
  • Fyrverkeri klasse III er tillatt i områdene ved promenadeveien langs Store Lungegårdsvann og langs Nordnespynten.

Forbud mot flyvende lanterner

Flygende lanterner utgjør en brannrisiko og Bergen brannvesen forbyr bruk av disse, med henvisning til de generelle aktsomhetsbestemmelsene i § 5 i brann— og eksplosjonsvernloven.

Når en lanterne slippes i luften har du ingen kontroll på flammene, og det er umulig å styre hvor den lander. Lanternen kan derfor antenne en brann uten at man vet om det, mener brannvesenet.

Brannvesen og politi oppfordrer til å plassere bosspann og lignende i god avstand fra husvegger. Husk også at postkassen bør tømmes.

La kommunen og BT betale

Er du lur, så sparer du pengene til eget fyrverkeri og drar til sentrum for å se på fellesfyrverkeriet som Bergen kommune og BT er gått sammen om.

Da skal eksplosiver til en verdi av rundt 300.000 kroner gå opp i spektakulær røyk. I anledning grunnlovsjubileet blir hovedfargene rødt, hvitt og blått. Målet med fellesfyrkerkeriet er at færre skal fyre av sitt eget private fyrverkeri, slik at brannfaren og skadeomfanget reduseres.

Fyrverkeriet sendes opp fra Tollbodkaien i Vågen, og publikum anbefales å stå på Torget, Bryggen-siden av Vågen, eller ved Bergenhus festning for å få best sikt.

Men fyrverkeriet vil være godt synlig fra hele Vågen og store deler av Bergen og nabokommunene, dersom værgudene står oss noenlunde bi.

Og tidspunktet for fyrverkeriet? Forhåpentlig måtte du ikke tenke deg om nå.