Søndag fra klokken 17.30 til 18.15 kan bergenserne få oppleve jernsommerfuglen i levende live. Da deltar Nobelpris— og Raftoprisvinneren i et arrangement på Torgallmenningen. Der medvirker også ordfører Trude Drevland og Raftostiftelsens Therese Jebsen. Barna i Fargespill skal opptre, det samme skal fiolinist Ragnhild Hemsing.

Tidligere på dagen skal Aung San Suu Kyi møte representanter for Raftostiftelsen og Burmakomiteen.

Tente fredsflamme

Lørdag tente Aung San Suu Kyi tente en fredsflamme utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Hun sammenlignes med Nelson Mandela og kalles et ikon for demokrati.

Selv advarer hun mot å glemme de undertrykte i hele verden. I nobelforedraget ba hun også folk om ikke å glemme Myanmars egne fanger:

— La meg snakke for våre samvittighetsfanger. Vi har fortsatt slike fanger i Myanmars fengsler. Siden de mest kjente fangene er blitt løslatt, er det grunn til å frykte at de øvrige, de ukjente, vil bli glemt. Husk den ofte gjentatte sannhet om at en samvittighetsfange er en for mye. Det er mange som ennå ikke er blitt satt fri. Være gode og husk på dem og gjør hva som er mulig for få til en så snarlig løslatelse som mulig, appellerte Aung San Suu Kyi og høstet applaus.

Landsmenn i eksil fra hele Europa hadde møtt opp for å hylle sin politiske leder i Oslo. For nobelprisvinneren var det en heseblesende dag, i skytteltrafikk mellom Slottet, Grand Hotel, Oslo rådhus, Nobelsenteret, Oslo-senteret for fred og folkelig hyllest på Rådhusplassen, før kvelden ble avsluttet på middag med Nobelkomiteen og spesielt inviterte.

Signerte 21 år forsinket

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, sa det var en av de mest bemerkelsesverdige dagene i Nobelkomiteens historie, når fredsprisvinneren fra 1991 endelig kunne holde sitt nobelforedrag - 21 år forsinket.

— Vi har ventet lenge på deg. Din ventetid har vært ufattelig krevende for deg og av en helt annen karakter enn vår. Men det skal du vite: I isolasjon ble du en moralsk leder for hele verden, sa Jagland.

— Din stemme ble klarere og klarere jo mer militærregimet prøvde å isolere deg, sa Jagland - og kalte henne «en gave til verdenssamfunnet».

Jagland fortalte også litt om hvilke forsakelser og prøvelser fredsprisvinneren ble satt på:

— Selv da din ektemanns liv gikk mot slutten på grunn av kreft, fikk han ikke slippe inn. Du solgte møbler for å skaffe mat. Mangelsykdommer oppsto. Du må ha hatt en ufattelig tro på din egen sak, sa Jagland og henviste til fjorårets kinesiske vinner:

— Som Liu Xiaobo kunne du si; «jeg har ingen fiender».