Tirsdag fikk byrådsleder Monica Mæland, finansbyråd Henning Warloe og andre notabiliteter fra kommunen omvisning inne i det mørke hullet som om et drøyt år skal bli Klostergarasjen.

203 meter svart hull

Iført høyst ukledelige vernestøvler, hjelmer og refleksvester stavret representantene fra kommune og media seg innover den første parkeringshallen, anført av anleggsleder Helge Eidsnes.

— Dette stedet er omtrent som Bergen kommunes pengebinge - et stort, tomt, svart hull, humrer finansbyråd Warloe når han ser lyset fra lommelyktene forsvinne inn i det store intet.

Men på enden av den 203 meter lange hallen står boremaskinen "Marie" klar til å gyve løs på de siste fire meterne som skal bores og sprenges vekk før hallen er sprengt ut i full lengde. I nabohallen gjenstår det 10-15 meter, samt tverrforbindelsen mellom de to parkeringshallene.

— Det betyr at grovsprengingen er over nå. Fra nå av skal vi sprenge oss nedover i fjellet, og det vil gi mindre rystelser og støyproblemer enn det naboene har måttet leve med til nå, sier Eidsnes.

Høyere enn rådhuset

Her, innerst i hallen, står vi omtrent rett under Rick's i Veiten, forteller anleggslederen. På det laveste ligger parkeringsanlegget 17 meter under havet, og i snitt ligger det seks meter under bebyggelsen.

I tillegg til inn- og utkjørselen fra Nøstet, får Klostergarasjen tre utganger. I krysset Markeveien/Chr. Michelsensgate kommer det en trapp opp i den tidligere blomsterbutikken. En fotgjengertunnel vil bli laget fra garasjen til Østre Murallmenning, like ved siden av hotell Neptun. Og på toppen av allmenningen lages i disse dager den enorme sjakten som skal inneholde heiser og trapper ned til garasjen.

— Sjakten blir høyere enn rådhuset. Vi har måttet kjøpe inn raskere heiser enn planlagt for at det ikke skulle ta for lang tid, sier Arne Jakobsen, styreleder i Klostergarasjen.

15 kroner for parkering

Klostergarasjen får 650 eller 930 plasser, avhengig av hvor mange plan som sprenges nedover. I løpet av juni må bystyret ta stilling til hvor mange plasser garasjen skal få. Distriktssjef Lars Rune Folkedal i Veidekke, som står for arbeidet, og direktør Truls Lorentzen i Klostergarasjen AS la ikke skjul på at alle forberedelser var gjort for å starte utsprengning av et ekstra dekke. Nå er resten opp til politikerne.

— Dette må vi få avgjort på bystyrets juni-møte, var alt Monica Mæland ville si om den saken.

Med 630 plasser vil Klostergarasjen koste 155 millioner kroner, mens det fortsatt er uvisst hvor mye mer en utvidet garasje vil komme på.

Lorentzen antyder overfor bt.no at timeprisen for parkering vil bli rundt 15 kroner. Klostergarasjen skal stå ferdig sommeren 2005.

BYRÅD UNDER JORDEN: Finansbyråd Henning Warloe (t.v.) og byrådsleder Monica Mæland (t.h.) får omvisning av Veidekkes distriktssjef Lars Rune Folkedal.
BJØRN ERIK LARSEN