Renathe-Johanne Wågenes har alltid vært interessert i historie og slektsgransking. I 2004 fikk hun ideen om å samle alle gravminner i Norge med bilder i en egen database.

— Jeg begynte i det små på Askøy. Siden har det bare ballet på seg. Nå er det nesten en fulltidsjobb, forteller Wågenes.

Hun jobber som sekretær på Haukeland universitetssykehus, og bruker det meste av fritiden sin på gravminneprosjektet.

Her kan du søke i databasen

- Enorm interesse

Siden august 2005 er det foretatt over 25 millioner søk i databasen.

Nær to millioner navn er så langt registrert, og over 800.000 graver er lagret med bilder på nettsiden.

— Jeg hadde aldri trodd det skulle være en slik enorm interesse for dette. Vi blir kontaktet av folk fra hele landet som er begeistret, sier hun.

Fant savnet slektning

Wågenes forteller at de også får svært mange e-poster fra personer som ønsker å takke dem.

— Folk blir rørt og glad når de finner gravminner de leter etter. Blant annet var det noen som hadde lett etter en person i 14 år. De visste ikke hvor vedkommende var blitt av, men da de søkte i vår database, fikk de svaret, sier hun.

Frivillig arbeid

  • Vi har også fått en rekke henvendelser fra utlandet. Vi vet blant annet at det er mange amerikanere på jakt etter døde slektninger som søker i databasen, sier prosjektlederen.

Målet er å samle en komplett oversikt over alle gravminner i hele landet.

— Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som bor langt unna gravstedet til sine kjære. De setter pris på arbeidet vårt, og ser nettstedet som en måte å besøke graven på, forteller Wågenes.

— Det er mange som ønsker å bidra med registreringen. Vi får hjelp av frivillige over hele landet. Alt er basert på dugnadsarbeid, det er ingen som tjener penger på dette, sier hun.

Synspunkter på saken? Si din mening her.