Finværet den siste tiden har inspirert bt.no til å lage den store oversikten over bademulighetene i bergensområdet.

  • Også vann på Byfjellene som ikke har badeforbud er med. Se større versjon av kartet her.

Har vi glemt noen? Hjelp oss å holde kartet oppdatert. Send oss en e-post og legg gjerne ved et bilde av badeplassen.

Trykker du på et punkt på kartet, får du opp et bilde av området og en lenke til mer informasjon om akkurat den badeplassen — som for eksempel hvordan du kommer deg dit. Du kan også bevege og zoome på kartet.

Men se opp for drikkevannskildene, som på kartet er markert med blå skygger. Der er det naturlig nok ikke lov til å bade.

Samtidig finnes det en del badeperler på Byfjellene, slik de grønne markeringene på kartet viser. Og går ble det offisielt lov til å benytte Storevatnet på Sandviksfjellet, ved toppen av Stoltzekleiven, til bading. Byråd Lisbeth Iversen var på plass og markerte at badeforbudet ble opphevet.

— Rydd opp når du går

Nestleder i Bergen og Omland Friluftsråd, Frithjof Fosse, oppfordrer folk til å bruke sunt folkevett når de bruker badeplassene.

— Det handler bare om å tenke gjennom hvordan badeplassen møter dem som kommer etter deg. Både når det gjelder bruk av toalettene, at man tar med seg søppel og kaster engangsgriller i disse metallburene, sier Fosse.

Det er særlig viktig på de store områdene som er mye brukt, som Vollane, Kyrkjetangen og Tennebekktjern.

— Er det nok badeplasser i Bergen?

— På gode dager kan det aldri bli nok badeplasser. Der det bor mange, er det ofte begrenset hva folk har tilgang til, og det kan bli trangt. Vi har ansvar for en del små lokale badeplasser som kunne blitt mye bedre med litt mer ressurser, sier Fosse.

- Bruk de små perlene

Han råder også bergenserne til å prøve nye steder.

— Det er noen små perler som er litt bortgjemte og som ikke har fullt så mye folk. Brunestykket ved Nedre Lønborg er en veldig flott plass som ikke så mange andre enn dem som bor der bruker. Men der må du være svømmedyktig. Tømmervågen og Våganeset i Eidsvåg er veldig fine steder for barnefamilier, sier han.

Selv foretrekker han å komme seg til litt bortgjemte steder, gjerne på vestsiden av Sotra og Øygarden.

_Bergen kommune har ytterligere informasjon om restriksjoner for drikkevannskilder og for Byfjellene ellers. Les også

badevannsrapporten — over halvparten hadde «godt egnet badevann» og bare ett vann var uegnet til bading._

Hva er din favorittplass? Diskuter saken i kommentarfeltet.

Ørjan Deisz
Tor Høvik