— Men kom da inn, sier en gjestfri Bas Vlam, formann i Fortidsminneforeningens avdeling for Bergen og Hordaland. Døren er åpen til huset som nå rommer foreningens sekretariat - for øyeblikket fylt av den utstillingen vi skrev om på gårsdagens bysider.

— Jo da, folk lurer på hva dette er, hvordan huset ser ut innvendig - og det er jo et slags museum. Med rom for både Fortidsforeningens og andre foreningers virksomhet.

Stranges Stiftelse er navnet, en av Bergens eldste institusjoner, opprettet av rådmann Strange Jørgensen i 1609 som fattighus for kvinner. Den nåværende bygningen er fra 1751, og interiøret har stått mer og mindre uendret siden. Med felles oppholds- og spisesal og sovekamre i to etasjer. Små kamre, men de måtte ofte romme to senger. Og huset var - utrolig nok for oss i dag - gamlehjem helt til 1972. Da overtok Fortidsminneforeningen eiendommen.

Mer «in it»

— Det skal skje noe på Stranges, sier Bas Vlam, nederlender som har gjort nordmann av seg. - Før jeg ble formann i fjor, jobbet jeg mye i forhold til arrangementer og medlemsverving - men vi må ikke glemme at vi også har medlemmer, medlemmer som spør, for å si det på engelsk, «What's in it for med?»

Gamle medlemmer synes det er begynt å bli mer «in it» det siste året. Og Vlam er fornøyd med oppslutningen om fjorårets arrangementer som blant annet omfattet noen byvandringer. Alt må ikke foregå på Stranges.

Her kan man mene noe

Han er også ganske fornøyd med medlemstallet. Men ser gjerne at det blir større.

— Denne byen som har så mange som er interessert i vern og bevaring! Her kan de få råd, tips og veiledning for vedlikehold og reparasjoner eller få vite eventuelt om gode håndverkere.

— For ikke å snakke om at her kan de få gjøre det bergenserne kan best av alt: debattere. Her kan de engasjere seg i så mange slags saker - de står nesten i kø. Bergenserne liker jo å mene noe, og i Fortidsminneforeningen kan de mene i massevis. Enda bedre: de kan mene noe i en forening som blir hørt.

HUS FOR DEBATT: Velkommen, sier formannen Bas Vlam og sikter både til Fortidsminneforeningen og foreningens gamle hus i Klostergaten.<p/>FOTO: TOR HØVIK