Hvis den amerikanske presidenten har tid til en overnatting eller to i Oslo, kan han bo i Slottets viktigste gjesteavdeling. Haakon VIIs suite brukes når regjerende statsoverhoder overnatter på Slottet.

— Jeg kan bekrefte at kong Harald har invitert president Obama til å bo på Slottet under sitt opphold i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris, sier Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef på Slottet.

Kun to ting er foreløpig klart i forbindelse med Obamas besøk: Han vil møte kongeparet og kronprinsparet i audiens på Slottet før han deltar på seremonien i Oslo rådhus 10. desember mellom kl. 13.00 og 14. 30. Det er ennå ikke klart om konen Michelle blir med til Oslo.

Historisk

Skal Obama overnatte, vil han bo på Haakon VIIs suite. Det har vært gjesteværelse siden 1907, da Danmarks kong Frederik VIII tok det i bruk.

Slottet ble totalrestaurert på 1990-tallet og 15. mars 1999 sto alt ferdig bortsett fra kongeparets private leilighet. Dagen etter ble nyoppussede suiten tatt i bruk av Sør-Afrikas president Nelson Mandela.

Statsoverhodenes ektefeller har egen suite til disposisjon. Blir Michelle Obama med til Oslo, får hun dronning Maud-suiten med utsikt til Dronningparken.

Suitene med soverom, oppholdsrom og bad er moderne, men med et historisk særpreg. Sengen i Haakon VII-suiten er fra slutten av 1990-tallet, mens de forgylte stolpene med laurbærkranser og kongekrone har tilhørt Slottet fra 1840-årene.

Berømtheter

Barack Obama kommer til Norge med et stort følge. På Slottet er det vanlig å huse kun 10-12 gjester. Presidentparets nærmeste blir innkvartert i Oscar- og Josefine-suiten og i Slottets andre gjesteværelser.

Slottet har vært gjestehus for alle regjerende statsoverhoder på besøk, bortsett fra dronning Elizabeth som bodde i den britiske ambassadens residens under sitt besøk i 2001. De aller fleste statsoverhodene har bodd på Slottet. Fra Sveriges Carl Gustaf og Silvia til Rania og Abdullah av Jordan, Japans keiserpar Akihito og Michiko, og Russlands president Boris Jeltsin.

Blant de mer spesielle gjestene var Romanias president Nicolae Ceausescu og konen Elena som var på statsbesøk i 1990. Presidenten forlagte at kong Olav skulle stoppe trikken fordi den bråkte slik at han ikke fikk sove. Paret forlot Norge en dag tidligere enn planlagt.

Diskuterer

Vanligvis bor nobelprisvinnerne på én av de 52 suitene på Grand Hotel. Direktør Svein Petter Haslerud kan bekrefte at USAs ambassade vil ha et møte for å diskutere om hotellet eventuelt kan være base under besøket.

— Vi er svært innstilt på å fortsette tradisjonen og vil gjerne oppfylle amerikanernes behov, sier Haslerud, som mener Millenium-suiten, med en døgnpris på 22.000 kroner, er aktuell hvis Obama ikke velger Slottet.

Be r gens Tidende/Aftenposten