Politiet er i sluttfasen av etterforskningen av det som kommer til å bli en av Norges største prostitusjonssaker, når den kommer for retten i løpet av året.

11 personer er nå siktet for menneskehandel og hallikvirksomhet.

Politiet mener å kunne bevise at den 53 år gamle thailandske kvinnen som står som innehaver av massasjesalongen Wat Po har tjent millionbeløp på virksomheten i Nikolaikirkeallmenningen.

Millioninntekt

Etter det BT kjenner til skal hun ha tjent nærmere to millioner kroner i perioden 2005 og 2006.

Politiet sitter med over 30 navn på kvinner som skal ha jobbet med sex-salg i perioden 2004-2006.

I beslagene fra Wat Po har politiet funnet lister som viser navn på ulike kvinner og regnskap over hvor mye den enkelte har tjent inn.

Kvinnene har ikke vært der samtidig, men skal ha vært der i puljer. De skal ha byttet på å ta telefoner for hverandre, motta kunder og levere seksuelle tjenester.

Store deler har inntjeningen skal ha blitt sendt til 53-åringen i Thailand. Hun har ennå ikke latt seg avhøre av politiet. Hun er den eneste av de i alt 11 siktede personene som politiet ikke har kontroll på.

BT har snakket med en mann i 60-årene som oppholdt seg en del på Wat Po i fjor vår, da politiet begynte spaningen rundt massasjemiljøet. Han var sammen med en kvinne som jobbet der i tre måneder før hun reiste hjem til Thailand.

— Hun jobbet store deler av dagen, leverte fra seg det hun tjente, men fikk beholde lommepenger, forklarer mannen.

På spørsmål om hva kvinnene gjorde på Wat Po, så svarer han at det var helt uskyldige ting.

Problematisk utlevering

Politiet vil fortsatt gjøre noen forsøk på å få tak i innehaveren av Wat Po før de setter strek for etterforskningen.

I utgangspunktet var planen at 53-åringen skulle komme på egen hånd til Bergen før jul. Politiet hadde lagt til rette for henne slik at hun skulle slippe å bli varetektsfengslet dersom hun kom. Politiet kjøpte også billett til henne, men 53-åringen brøt avtalen med politiet.

Etter jul har bergenspolitiet inngått et tettere samarbeid med thailandsk politi, for å høre hvilke muligheter de har for å få henne utlevert.

Ifølge Henning Jensen som jobber ved den nordiske politisambandstjenesten i Bangkok, er det problematisk å få til en utlevering, så lenge 53-åringen har thailandsk pass.

— De leverer ikke ut sine egne borgere til straffeforfølgning i utlandet helt uten videre, sier Jensen.

Vurderer tur til Thailand

Politiet i Bergen vurderer også om de skal reise ned til Thailand og eventuelt avhøre 53-åringen i samarbeid med thailandsk politi.

— Vi har ennå ikke bestemt oss for om vi skal reise, men det er noe vi hele tiden vurderer. Vi kommer snart til å sette strek for etterforskningen, så avgjørelsen vil komme snart, sier etterforskningsleder Magne Eggen.

Politiet har også tre vitner som bor i Thailand som skulle vært avhørt før saken avsluttes.

Politiet vurderer muligheten for å få dem til å komme til Norge for et bevisopptak.

MILLIONBUTIKK: Politiet mener virksomheten på Wat Po var millionbutikk for den 53 år gamle innehaveren, bosatt i Thailand. Her blir en av dem som drev butikken for henne pågrepet under politiets aksjon 31. oktober i fjor.
Bergens Tidende