Rundt tretti entusiastiske chilenere hadde samlet seg på Torgallmenningen torsdag ettermiddag.

— Chi-chi-chi, le-le-le, sang gruppen om og om igjen.

— Dette betyr utrolig mye for oss. Det chilenske miljøet i Bergen er tett sammensveiset når det skjer store ting i Chile. Det er viktig for oss å vise solidaritet, sier Romina Salazar.

**Les også:

Rørte en hel verden**

Patriotisme

Zalazar tok opp hele redningsaksjonen som gikk om natten, og løp i går morges rett til TV-en for å se de første gledesscenene.

— Jeg satt også oppe til tre i natt for å se sistemann bli heist opp av sjakten. Det var en god følelse når alle var ute, sier hun.

Dagens feiringen er stilt i stand av Javier Guzman, som for anledningen er utstyrt med ropert - og arbeidshjelm. Guzman er bosatt i Arna, og har fulgt hele redningsaksjonen på TV.

Alle bt.no snakket med under markeringen fortalte om chilenerenes sterke nasjonalfølelse.

Mange nevner også hvor viktig bergingen har vært - spesielt etter at et av tidenes kraftigste jordskjelv rammet Chile 27. februar i år.

Les også: Hva venter dem nå?

Saken fortsetter under videoen ...

Lykkelig slutt

— I dag er jeg enormt stolt av å være fra Chile. Etter jordskjelvet var det veldig godt med en lykkelig slutt for gruvearbeiderne, sier Jessica Despecci.

Selv satt hun oppe hele natten for å se Florencio Avalos bli førstemann som ble heist opp med den spesialbygde kapselen.

— Jeg har tenkt mye på hvor grusomt det må være for familiene som har ventet på sine kjære i flere måneder, sier hun.

Det chilenske miljøet i Bergen teller over 3000 personer. Selv om oppmøtet var begrenset, var det ikke noe å si på engasjementet til de som hadde tatt turen.

— Se så glade alle her er i dag. Det er viktig for oss å markere at vi bryr oss om de pårørende selv om vi er langt unna Chile, sier Despecci.

Les også: Endelig får han se sin nyfødte datter

JUBELRUS: Chi-chi-chi, le-le-le! Los mineros de Chile, ropte de oppmøtte for sitt hjemland. Nasjonalflaggene var høyt hevet under feiringen. FOTO: Vegar Valde