Det forteller Otto Skogen ved Sigurd Ziem AS. Der har det vært travle dager etter at kommunen punget ut 5000 kroner for gamle ved— og oljeovner som skiftes ut.

— Pågangen har vært enorm. Vi har solgt meget, meget bra, sier Skogen.

- Måtte si stopp

Det ble satt av sju millioner kroner til panteordningen. Det rakk til 1390 gamle ovner i denne omgang.

  • Slik som situasjonen er for kommuneøkonomien nå, er det ikke aktuelt å bruke mer penger på vrakpant.

Miljøbyråd Lisbeth Iversen (KrF).

Søknadsbunken for vrakpant vokste i rekordfart hos kommunen.

— Det gikk tre dager, så måtte vi si stopp, sier leder for feie- og tilsynsavdelingen ved Bergen brannvesen, Trond Grindheim.

— Svært godt tiltak

Det er femte året kommunen betaler for gamle vedovner. Så langt er det delt ut pant for 5460 ovner. Det gir en årlig reduksjon på ca 67 tonn svevestøv, ifølge brannvesenet.

Men det finnes fortsatt rundt 25.000 gamle ovner i byen. Beregninger viser at disse står for om lag 335 tonn svevestøv årlig.

— Vrakpanten er i aller høyeste grad en effektiv måte å redusere luftforurensingen i Bergen på. Det er et svært godt tiltak. Vi ser gjerne at kommunen fortsetter med vrakpanten, men vi har ingen indikasjoner på at det blir bevilget mer penger til prosjektet, sier Grindheim.

— Folk bør uansett skifte ut de gamle ovnene sine, uavhengig av vrakpanten, sier han.

Utvider ikke ordningen

Til tross for skyhøy forurensning i Bergen de siste dagene, vil kommunen ikke åpne for at flere kan få pante gamle ovner.

— Slik som situasjonen er for kommuneøkonomien nå, er det ikke aktuelt å bruke mer penger på vrakpant. Det monner veldig bra det vi allerede har gjort i forhold til vedovner, sier miljøbyråd Lisbeth Iversen (KrF).

— Nå vil vi heller konsentrere tiltakene mot biltrafikk. De problemene vi har hatt nå, er mer eller mindre direkte knyttet til dieselbiler, ikke vedovner, sier hun.