De siste dagene har tusenvis av nordlendinger hoppet på havet — og dokumentert bragden ved å legge ut video på Facebook.

- Ikke så ille

Med videoen følger utfordringer til navngitte facebookvenner om å gjøre det samme innen 24 timer - ellers vanker det krav om kompensasjon - gjerne i form av alkoholholdig drikke.

— Det var i grunn ikke så ille som jeg hadde trodd. Det er bedre å hoppe rett uti enn å pine seg. Men jeg ble ikke akkurat fristet til å ta noen svømmetur mens jeg var i vannet, sier stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H), som er en av flere politikere og kjendiser som har hoppet på trenden.

Valgte seg Bømlo

Farsotten har for lengst nådd sørligere breddegrader, og Halleraker valgte seg her om dagen sitt kjære Bømlo som utgangspunkt for den kalde dukkerten.

— Jeg satt hjemme en kveld og leste om fenomenet da det plutselig tikket inn en utfordring fra Tom Knudsen (regiondirektør i NHO, journ.anm). Jeg var aldri i tvil om at jeg ville ta imot utfordringen, og tenkte at jeg skulle forsøke å gjøre litt ut av det, sier Halleraker.

- Måtte pynte meg

For Høyre-mannen valgte å beholde finstasen på da han hoppet uti det ni grader kalde vannet.

— Jeg måtte pynte meg litt i anledning 13-årsdagen for Trekantsambandet, hvor jeg var daglig leder i mange år. Det var en feiring av suksessen, kan du si, sier han.

Halleraker valgte å utfordre blant andre ordførerne i Bømlo, Stord, Tysnes og Fitjar. Også dét var det en tanke bak, ifølge Halleraker: Uenigheten rundt hvor den nye, ferjefrie, E39 skal krysse Langenuen.

— Alle vet at lokal uenighet er den største grunnen til at store prosjekter blir forsinket, og jeg håper at dette kan bidra til å rydde uenigheten av veien. Du kan si at det var en utfordring med dobbel bunn, sier stortingsrepresentanten.

- Veldig interessant fenomen

- Hvordan gikk det med den fine dressen etter dukkerten?

— Du, den går det ikke så bra med. Men den var ikke blant dressene jeg brukte hyppigst lenger. Nå ser jeg forresten at ordføreren i Bømlo har tatt utfordringen. Det er bra, sier Halleraker.

- Hva syns du selv om denne trenden?

— Jeg må innrømme at jeg syns det er morsomt at en slik sak sprer sånn om seg. Det er et veldig interessant fenomen. Men det er kanskje noe vi må venne oss til når vi knyttes sammen på sosiale medier, sier han.

Sammenligner med Ylvis

Professor Arne Krokan ved NTNU har skrevet flere bøker om sosiale mediers inntog i offentligheten. Han gir Halleraker rett i at det sannsynligvis ikke kommer til å bli mindre av slike virale fenomener i fremtiden.

— Når ideen er god nok og engasjerer nok, så deles den. Og når en person med 700 kontakter deler ideen med andre som har 700 kontakter, så får du et ganske stort tall til slutt. Det var det som skjedde med reven til Ylvis, sier Krokan, som er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap.

- Virker samlende

Forskere omtaler det som nettverkseffekten, forklarer han.

— Naking-fenomenet ligner jo litt på dette, hvor man spredte bilder av seg selv eller andre på Facebook. Et annet fenomen er kjøp og salg av fysiske ting i nærmiljøene. Den trenden vokser litt på samme måte, hvor brukerne ser fordelene ved å være knyttet til slike grupper, sier Krokan videre, og understreker:

— Her deles det fordi det er morsomt. Det handler om å bade når det er kaldt. Noe av årsaken til at det har såpass stor appell, kan være at det virker samlende. Du kan ikke være helt pyse, og må ofre noe for å være med, sier Krokan.

Nordlending får æren

Nina Haugerud (25) fra Øksnes i Vesterålen får i enkelte nordnorske lokalaviser noe av æren for at fenomenet har spredt seg så raskt. Tidligere denne uken opprettet hun en Facebook-side, hvor folk kan sende inn sine egne videoer.

— Vi fra Øksnes tar utfordringer på strak arm, så jeg tenkte at det var en idé å samle videoene på et sted, sier Haugerud til Avisa Nordland.

Ifølge NRK har trenden sitt opphav på Færøyene.

— Det går en vittighet her på Færøyene, om at hele landet har hoppet, med unntak av statsministeren og ordføreren i hovedstaden, sier Óli Jákup Jacobsen, som selv er fra øyen vest i Nordsjøen, og som jobber for de færøyske sosialdemokratene i parlamentet i Danmark.