En håndfull politifolk i sivil holder en leilighet i en bydel i Bergen under oppsikt. Det er tidlig på morgenen. Kl. 8.00 ringer to-tre av dem på. Døren åpnes, og politifolkene forklarer paret som oppholder seg i leiligheten hvorfor de er kommet.

Politiet gir kvinnen (37) og mannen (40) et brev der det fremgår at de skal pågripes. Paret, som har flere barn, får også et dokument fra Bergen tingrett. Det gir politiet rett til å gå grundig gjennom alle skuffer, skap, hyller og rom i leiligheten. De er på jakt etter bevis for omfattende trygdemisbruk.

**Les også:

Får svindeltips fra naboer og bekjente**

— Svindlet til seg 928.000

Den 37-årige kvinnen oppga for over fire år siden til Nav at hun er enslig forsørger. Siden har hun mottatt en rekke forskjellige former for stønader fra velferdsstaten.

Mannen har tidligere meldt fra til Folkeregisteret at han bor et annet sted.

Politiet tror ikke på noen av dem.

Politiet mener de har bevis for at de fortsatt bor sammen. Paret blir pågrepet, siktet for henholdsvis grovt bedrageri og medvirkning til grovt bedrageri. Deretter blir de kjørt til avhør.

Til sammen skal 37-åringen og 40-åringen fått utbetalt 928.000 kroner de ikke hadde rett på.

Ingen av dem har erkjent straffskyld, opplyser politiet.

Mannen og kvinnen er to av tolv som er pågrepet og siktet i Operasjon trygd , som er et samarbeidsprosjekt mellom Hordaland politidistrikt og Nav.

Av disse er fire innvandrere. Resten er etnisk norske, ifølge politiet.

Ubetinget fengsel

Felles for alle sammen er at de har fortalt til Nav at de har skilt lag og at barna kun har en enslig forsørger. Dermed har store beløp rullet inn på kontoen deres hver eneste måned i flere år.

Parene er siktet for å ha svindlet til seg over 2,7 millioner kroner til sammen, får BT opplyst.

  • Vi har et bra velferdssystem som er basert på tillit. Tyveri fra fellesskapet er alvorlig. Det må vi slå ned på. Vi må vise at det ikke er akseptabelt, sier politiadvokat Trine Dyngeland ved Hordaland politidistrikt.

Etter at de ble pågrepet, er utbetalingene til disse parene stoppet. Dermed mister de stønadsutbetalinger på til sammen nesten 84.000 kroner i måneden, ifølge politiet.

Nå risikerer alle sammen et opphold bak murer og piggtråd.

  • Det er såpass høye beløp i disse sakene at de klart ligger innenfor grensen der det kan bli reagert med ubetinget fengsel. I tillegg må de betale tilbake det de uberettiget har mottatt, sier Dyngeland.

- Mange småbarnsforeldre

Foreløpig har bare tre av dem erkjent straffskyld.

— De som legger kortene på bordet og tilstår får mildere straff enn de som ikke erkjenner noe og blir dømt, sier hun.

Er de heldige kan de som tilstår få betinget fengsel eller samfunnsstraff.

Ifølge Magne Fladby, direktør for Nav kontroll og innkreving, er ikke trygdemisbruk blant småbarnsforeldre et ukjent fenomen. Tvert om.

  • Denne gruppen har ligget stabilt nokså høyt. Det er nok en av de stønadsgruppene som ligger høyest når det gjelder bedrageri, sett i forhold til antall stønadsmottakere, sier han.

I fjor anmeldte Nav på landsbasis 68 foreldre for svindel med stønader som enslig forsørger. 17 av dem ble anmeldt i Hordaland.

Flyttet sammen igjen etter aksjon

Etter at aviser har slått opp lignende aksjoner andre steder i landet, har de lokale Nav-kontorene fått en pågang fra fraskilte og separerte som forteller at de har funnet tilbake til hverandre igjen. Og at de ikke lenger er berettiget stønader...

BT presiserer at disse 12 personene er siktet, ikke dømt for forholdene. Alle er også siktet for falsk forklaring eller medvirkning til falsk forklaring. Domstolen skal avgjøre om bevisene holder.