Ekstremvær har herjet store deler av landet i dag. I Sogn og Fjordane oppsto en minitornado, som Sogn Avis var først til å vise bilder av.

En kjempe-trerot kom også deisende ned på E39, vel 150 meter fra Vadheim sentrum i retning Førde, melder NRK.

Også på Landsskytterstevnet i Oppdal ble det dramatisk da alle måtte evakueres fra området på grunn av den sterke vinden.

Ble sjokkert

— Ja, dette ser ut som en minitornado. På våre breddegrader kaller vi det gjerne en skypumpe, sier Martin Granerød, statsmeteorolog ved Vervarslinga i Bergen.

Han ser på bildene BT har fått fra Iwona BarbaraPyrzyk-Planeta, som var vitne til minitornadoens herjinger. Pyrzyk-Planeta forteller fra opplevelsen:

— Da jeg så den, ble jeg først litt sjokkert. Det første jeg gjorde var å ta opp fotoapparatet og ta bilder av den, sier hun.

Pyrzyk-Planeta så verken ting eller mennesker som kom til skade.

Ikke like ille som USA

Statsmeteorolog Granerød sier at denne typen vind kan nå 180 kilometer i timen.

— Men de blir ikke like sterke her som for eksempel i USA, der de kan komme opp i 512 kilometer i timen.

Han forklarer at fenomenet oppstår som følge av veldig ustabil luft i atmosfæren.

— Det er kraftig vind høyt oppe og lite vind lenger nede i atmosfæren. Når vindene i tillegg blåser i ulike retninger, kan de begynne å rotere og skape slike søyler, eller minitornadoer, sier Granerød.

Minitornadoer er mest vanlig på Østlandet, som har mindre kupert terreng enn Vestlandet.

— Dette er faktisk første gang jeg har sett bile av et slikt fenomen på Vestlandet, sier Granerød.

Ingen tropenetter

Han forteller at det verste tordenværet i Bergen nå antagelig er over.

— Det er fare for tordenvær i morgen ettermiddag også, men vi går inn i en periode med kjøligere vær nå, og da er sannsynligheten for torden lavere.

Granerød sier at det vil være opphold med fare for noen regnbyger i kveld og i morgen formiddag, mens det på ettermiddagen er meldt mer regn igjen.

— Dagstemperaturen i Bergen kan nok komme opp i over 20 grader, men om natten vil de holde seg rundt 14-15. Det betyr altså at vi ikke får noen tropenetter i uken som kommer, sier han.

Flomvarsel

Tidligere i dag gikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut med flomvarsel for Hordaland, Sogn og Fjordane og seks andre fylker.

SteinBeldring, hydrolog i NVE, har ikke fått meldinger om skader knyttet til store vannmengder.

— Jeg har ikke fått melding om noen alvorlige hendelser verken i Rogaland, Hordaland eller Sogn og Fjordane. Men det betyr ikke at det ikke har vært lokale problemer. Vi får jo ikke målt absolutt overalt, sier han.

TORNADOSKYER: Mona Øksdal fanget disse kumulonimbus-skyene i Sogn og Fjordane i dag. Dette er skyer som dannes når vi har ustabil luft. Det er gjerne lyn og torden i dem. Hvis det først oppstår en tornado, er det slik skyer som må til, sier statsmeteorolog Martin Granerød.
Mona Øksdal