Overvåknings— og webkamerabilder fra Torgallmenningen viser plakatopphengerne i aksjon mellom 02.50 og 03.15 natt til torsdag.

  • Er du et av vitnene som går forbi i bakgrunnen? Ring 02211 eller send en e-post til 2211@bt.no! Plakatene er ikke signert, men mye tyder på at en ytterliggående, venstreradikal gruppering står bak.

Flere angivelige sitater fra NRK-kjendisen er listet opp på plakatene. BT har observert store mengder av plakatene i sentralt i Bergen, trolig flere hundre.

- Meg?! Pedo?

BT har vært i kontakt med den omtalte NRK-journalisten, som er sjokkert over aksjonen.

— Meg?! Pedo? Hvem er det som går rundt og sier dette?

NRK-kjendisen er på ferie og reagerer med vantro over plakatene.

— Det er spesielt ekkelt å bli kalt for «pedo». At noen vil ha meg vekk fra skjermen er greit, men å si at jeg er pedofil?

— Hadde jeg sett en lignende plakat med en annen fyr, hadde jeg tenkt: «Det er sikkert noe i det. Han må ha gjort noe siden noen gidder å henge opp plakater av ham.» Det er det som er «fucked up». Hvis andre folk går rundt og tenker at dette er sant, og rykter begynner å spre seg.

Vil anmelde

Nå ønsker han å politianmelde saken.

— Men hvordan går jeg frem? Jeg er på ferie i tre uker og vet heller ikke hvem som står bak, sier NRK-kjendisen fortvilet.

På plakatene er det oppgitt noen sitater, ting som NRK-kjendisen har sagt om unge kvinner.

— Sitatene de viser til er tatt helt ut av sammenheng. Jeg sier mye kødd som journalist - blander den offentlige karakteren jeg spiller, og meg som person. De tar alt jeg sier bokstavelig, sier tv-kjendisen om aksjonistene.

— Alt går an å spøke med, det er bare et spørsmål om tid og sted. Dette er tatt helt ut av kontekst.

Om saken skal etterforskes eller ikke, avhenger av om den omtalte NRK-journalisten leverer en formell anmeldelse.

Politiet sikret beviser

— Vi er avhengig av at han tar kontakt med oss selv hvis vi skal gjøre noe med dette, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt.

Litt før klokken 14 opplyser politiet at de foreløpig ikke har mottatt noen anmeldelse. Men de har vært i kontakt med NRK-journalisten og regner med å få inn en anmeldelse så snart det er praktisk mulig.

Politiet sendte torsdag morgen ut en patrulje for å sikre beviser.

— Vi har sikret oss et eksemplar av plakatene og tatt bilder, og vil følge opp saken, sier Ole Jakob Malmo, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

De har imidlertid ikke tenkt til å rydde byen for plakatene.

— Vi har ikke prioritert det. Jeg tenker at det å ta seg av forsøpling, er en kommunal oppgave, sier Malmo.

Ukjente aksjonister

Atle Kleppe, driftssjef i samferdselsetaten i Bergen kommune, kjente ikke til plakatene da BT tok kontakt, men skulle undersøke saken.

— Vi sender ut noen folk nå og fjerner det vi finner. Politiet har allerede fjernet en del, sa Kleppe i 11-tiden.

Det er uklart hvem som har laget plakatene. Aksjonen minner om plakatkampanjen mot innehaveren av strippeklubben Dreams i midten av juni. Plakatene av NRK-kjendisen og Dreams-innehaveren har også formmessige og typografiske fellestrekk.

Den gangen var det en gruppe ved navn Antifascistisk Aksjon Bergen som påtok seg ansvaret.

BT har snakket med en ung mann som skal ha en lederrolle i Antifascistisk Aksjon Bergen, men han benekter all kjennskap til både aksjonen og organisasjonen.

AKSJON: Hundrevis av plakater med bilde av NRK-journalisten ble hengt opp i Bergen sentrum grytidlig torsdag morgen, blant annet på søylene på Torgallmenningen.
Jon Tufto