Fredag ettermiddag ble det bråstopp for flere bilister på hovedveiennordover fra Bergen sentrum mot Åsane.

Like ved Norges Handelshøyskole ogJægerbakken kolliderte fem biler.

En av dem som også holdt på å havne i kjedekollisjonen, var Karsten Lomheim (40).

— Jeg og en annen person gikk ut av bilene våre ogbegynte å dirigere trafikken, forteller Lomheim.

Han varslet også politiet.

— Jeg skjønte ganske fort at her var det ikke en selvfølgelighet at noen raskt kom til å ringe politiet. Det pleier ofte ikke å være noen som gjør det. Folk blir baresittende litt paralysert og det tar ofte en stund før det reageres, mener han.

Femte dramaet i år

Lomheim snakker av erfaring. Bare i år har han havnet midt i flere dramatiske situasjoner, blant annet da traileren til superstjernen Kanye West veltet i Åsane.

Han forteller at han hjalp sjåføren ut av førerhuset og dirigerte trafikken til politiet var på plass.

— Det var den mest skremmende episoden hittil. Det var røykutvikling og det fløt masse drivstoff utover bakken og jeg trodde faktisk vi skulle gå i luften alle sammen.

Flere forsøkte å få sjåføren ut av førerhuset, uten å lykkes. Lomheim bykset da opp på førerhuset, fikk opp døren og tok tak i førerens hånd som stakk opp og hjalp ham ut.

Deretter ropte han til bilistene rundt at de måtte komme seg unna på grunn av eksplosjonsfaren. Heldigvis gikk alt bra.

- Gud bryr seg

I mai i år var han førstemann til stedet da en buss tok fyr i Lønborglien. Heldigvis kom bussjåføren, som var den eneste personen i bussen, fra det uten skader.

Ved en annen anledning kom han forbi et busskur som brant. Sammen med en tilfeldig forbipasserende slukket de brannen delvis ved hjelp av et håndkle og Coca Cola.

8. september kom han også veldig tett på en ulykke da en trailer krasjet med en bil i Fana.

Lomheim er personlig kristen og driver en bibelgruppe. Han forteller at han begynner å bli veldigvant til å komme andre til unnsetning.

— Gud bryr seg jo om mennesker, og jeg tror nok han harsine folk her og der. Jeg skulle bare ønske jegfikk anledning til å hjelpe enda flere, sier han.

- Ting fløy i bilen

Etter kollisjonen fredag ettermiddag ble fem personer fraktet bort i ambulanse, men alle skal ha sluppet fra ulykken med lettere skader.

Lomheim holdt selv på å krasje inn i bilene i Sandviken i ettermiddag.

— Jeg bråbremset, ting fløy rundt i bilen. Jeg måtteholde på hun jeg hadde i passasjersetet, sier han.

Han forteller at hans bror spøkefullt har sagt at for å slippe å havne bortiulykker hele tiden, bør han kanskje la være å springe til unnsetning nestegang.

— Akkurat det kan han bare glemme, smiler Lomheim.

Får skryt av politiet

Operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt, skryter avLomheims og den andre personens snarrådighet da de begynte å dirigere trafikken.

— Det er veldig bra at han gjorde det, sier han tilbt.no.

Årsaken til ulykken fredag er foreløpig uklar.

— Det er vi faktisk ikke sikre på, sier Hilland.